Boboteaza la români, între credinţă şi misticism

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Boboteaza 2015 Olteniţa

Boboteaza 2015 Olteniţa

Anul acesta am fost prezent și eu la slujba de Bobotează sau Botezul Domnului Isus. Slujba de la Biserica Sfântul Nicolae a fost cât se poate de plăcută, înălțătoare,….

Predica Părintelui Marian Necula a fost plină de povețe și îndemnuri creștinești.

.

Slujba din curtea bisericii a fost aducătoare de liniște și mulţi dintre cei prezenți au simțit lucruri înălţătoare ascultând-o. Eu cel puțin da. Da, cu toate că merg rar pe la biserică!

Am şi unele neclarități. Dacă celelalte ființe de pe faţa pământului sunt şi ele fiinţele Domnului, nu văd de ce unii preoţi botează maşini, aşa cum am văzut în multe filme pe internet. V. Pro TV

Boboteaza la români, între credință și misticism

Botezul Cailor are loc la 6 ianuarie al fiecărui an și este o manifestare etnofolclorica tradițională, despre care se spune ca ar data de pe la anii 1900. Acest botez se face „la propriu” de către preoți, la sate, fiind răspândit în Oltenia, Muntenia și Dobrogea.
Se spune ca cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte mănoase și -de obicei – acest ritual este urmat de o alergare-întrecere de cai. Multi săteni cred ca, deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodărești si la munca de pe câmp, el ar trebui purificat întocmai ca cel pe care-l slujește; si de aici – Botezul Cailor.
Aceasta datina a creat si superstiții, dintre care cele mai răspândite sunt: ca si in noaptea de Anul Nou si în noaptea dinaintea zilei Botezului Cailor, fetele mari pun sub perna busuioc pentru a-si visa viitorul soț; sau, calul botezat va fi mult mai sanatos si mai viguros decat unul nebotezat; sau, afumarea grajdului pentru indepartarea duhurilor rele din preajma cailor.
Sursa superstitii.ro   Botezul cailor – 6 Ianuarie. La granita dintre superstitie si credinta

Comments

comments

Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.