Alegeri cruciale în Turcia

0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Alegeri libere, speranţa Kurzilor

Alegeri libere, speranţa Kurzilor

Alegeri cruciale în Turcia

Secțiile de votare din Turcia au fost deschisă la ora locală 08, pentru alegerile generale din țară.

Alegerile sunt considerate cruciale pentru planurile de președintelui Recep Tayyip Erdogan care  dorește sa schimbe Constituţia și sa transforme  Turcia într-o republică prezidențială.

Președintele Recep Tayyip Erdoganpropulsat la conducere de  Partidul Justiției și Dezvoltării ( AKP ), al cărui lider a fost,  partid de guvernământ din 2002, este favorit necontestat.

Dacă AKP câștigă o majoritate de două treimi, Erdogan va fi capabil să schimbe Constituția, transformând astfel Turcia din republică parlamentară într-o republică prezidențială, subliniază News BBC.

În cazul în care opoziția pro-kurdă HDP trece pragul de 10% și intră parlament pentru prima dată, AKP se va încheia cu un număr mai mic de locuri și planurile lui Erdogan vor fi contracarate.

Partidul Popular Republican (CHP), ocupa locul al doilea în sondaje, în timp ce Partidul Mișcării Naționaliste (MHP) este al treilea.

Un total de 20 de partide politice se luptă pentru cele 550 de  locuri din parlament .

Numărul de alegători eligibili, din Turcia și din străinătate, este de peste 56 milioane.   www.novinite.com

Criticii guvernului actual scă aceste alegeri ar putea fi ultimele alegeri democratice înainte ca Turcia să devină o autocrație. Suporterii spun stabilitatea țării este în pericol.În ultimii 13 ani, Partidul Justiției și Dezvoltării având rădăcini islamiste (AKP), a fost la putere.

Alegeri cruciale în Turcia

„Tendințe autoritare”

Pe hârtie, în aceste alegeri nu este vorba despre Erdogan – constituțional președintele trebuie să fie imparțial și deasupra jocurilor politice.

În realitate, el a fost prezent la  fiecare nivel în timpul campaniei – problemă pe care opoziția înaintat-o justiției, fără nici un rezultat.

Recep Tayyip Erdogan vrea să schimbe constituția Turciei, pentru a diminua rolul sistemului parlamentar și mări puterile preşedintelui în domeniul Executiv.

Criticii spun că acest lucru are potențialul de a creşte „tendințele autoritare ale  domnului Erdogan”. spune BBC 

Aceste două texte ne arată cât de asemănătoare este politica dâmboviţeană cu cea de la Ankara. Toţi spun ca fac totul în binele ţări, pentru popor dar se agaţă cu dinţi de putere.

 Aceste alegeri ar putea influența și politica generală europeană în raport cu statele islamice din Europa. Urmariți aici un videoclip 

 

Comments

comments

Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.