Cronica unei zile din săptămâna “Școala Altfel”-Să ştii mai multe, să fii mai bun!

3
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr

Cronica unei zile din săptămâna “Școala Altfel”

Cronica unei zile din săptămâna “Școala Altfel”-Să ştii mai multe, să fii mai bun!

Cronica unei zile din săptămâna “Școala Altfel”-Să ştii mai multe, să fii mai bun!

 

 

Ziua a II-a

Festival Naţional de Creaţie  Literară pentru Copii şi Tineret, ed. a VII-a, organizat de Filiala de Literatură pentru Copii şi Tineret, Bucureşti

a Uniunii Scriitorilor din Romania-

 Buşteni -19-21. apr. 2016,

 ȋn colaborare cu şcolile din Buşteni şi

Centrul de Vizitare “Alexandru Beldie” al Administraţiei Parcului Natural Bucegi,

 Sit Natura 2000.

MIERCURI 20 apr 2016

Colegiul Ion Kalinderu –activitati din programul” ȘCOALA ALTFEL”

10:00- primirea scriitorilor de către elevii Colegiului „Ion Kalinderu”Buşteni

10:10 – 11:30 – spectacol prezentat  de copii (recital de poezii, teatru, etc.)

Profesorii coordonatori : Mirică Dorina Elena  şi prof. Vasiliu Mara pentru liceu şi

Lucescu Ștefania – Școala Gimnazială „ Regina Elisabeta” Buşteni-PH

Elevii Adelina Vâiu şi Dan Hriscu au  rostit cuvântul de bun venit pentru scriitori şi participanţi , precum şi programul activităţilor dedicate Festivalului Naţional de Creaţie Literară pentru Copii şi Tineret-2016, organizat de Filiala de Literatură pentru Copii şi Tineret, Bucureşti, preşedinte, dl. scriitor,Victor Gh. Stan.

aCronica unei zile din săptămâna “Școala Altfel”-Să ştii mai multe, să fii mai bun!

“Bună ziua stimaţi invitaţi, dragi profesori şi colegi. Vă spunem: “bine aţi venit” la Colegiul Ion Kalindereu, Buşteni!

Numele nostru este : Dan Hriscu şi Adelina Vȃiu .

Astăzi, avem onoarea de a fi una din gazdele Festivalului Naţional de Literatură pentru Copii şi Tineret, editia a VII-a. Drept urmare, noi, elevii Colegiului, alături de colegii noştrii mai mici (din clasa a V a), sub atenta ȋndrumare a dascălilor noştri : Mirică Dorina, Lucescu Stefania, Vasiliu Mara şi cu o mare implicare din partea doamnei bibliotecar  Pop Mirela, v-am pregătit un mic program artistic.

Datorită faptului că viaţa noastră recapitulează toate genurile literare: ȋncepe liric, continuă epic şi se termină cât se poate de dramatic, noi, elevii Colegiului Ion Kalinderu, ne-am hotărȃt să urmăm aceeaşi structură ȋn organizarea programului nostru.”

  • Si pentru că “Poezia este muzica sufletului”, vom porni ȋn această călătorie literară

ascultȃnd compoziţii lirice ale colegiilor noştrii:

-Cls a VI a: Toma Anita

-Cls a IX a: Sipică Edoardo, Pavel Alexandra, Drăcea Andreea

-Cls a XI a: Muşat Alina, Vȃiu Adelina, Popescu Teodora, Suţu Gabriela, Căciulă Astrid, Coman Cristina, Dan Alexandra.

2)  Creaţiile epice, pe care le veţi asculta, sperăm să vă poarte şi ele ȋn lumea noastră, a adolescenţiilor.

Cls a IX a: Bortolini Gabriela

Cls a X a: Leşan Bogdan

3)  Cum primăvara soarele ȋncălzeşte pămȃntul cu razele sale, tot aşa şi râsul alungă iarna de pe chipul oamenilor. Acesta este motivul pentru care am hotărȃt să ȋncheiem călătoria noastră literară zȃmbind alături de colegii noştrii, care ne vor delecta cu 3 dramatizări:

-Vor ȋncepe elevii clasei a V a: cu o schită proprie, realizată de către Nistorescu Aris….

-Urmează cls a IX a B: care vor parodia basmul lui Petre Ispirescu, piesa lor numindu-se : Tinereţe fără să ȋnveţe şi viaţă fără de carte…..

– Iar datorită faptului că “natura nu lucrează după tipare, ci-l toarnă pe fiecare după calapod deosebit. Unul e sucit într-un fel, altul într-alt fel, fiecare în felul lui, încât nu te mai saturi să-i vezi şi să faci haz de ei.” (precum spune Ion Luca Caragiale) elevii clasei a XI a B v-au pregătit cȃteva pasaje din comedia “O scrisoare pierdută”…

Vă mulţumim pentru participare şi sperăm că ne-am atins scopul, acela de a vă transmite emoţiile şi implicarea noastră prin intermediul literaturii- ea fiind cheia spre ȋnţelegerea lumii!”

b - Copie

Deşi ploaia nu a contenit de două zile, după programul energizant şi tonic din prima zi a festivalului, pezentat de Formaţia de dansuri populare , Corbeni, AG, antrenor-instructor, Giboiu Ionuţ,  am intrat ȋn programul celei de-a doua zile, la fel de plină şi frumoasă.

Colegiul Ion Kalinderu din Buşteni şi Școala „Regina Elisabeta” , Buşteni, elevi şi profesori, au pregătit un program cultural –artistic superb, ȋn onoarea scriitorilor sosiţi la Buşteni pentru Festivalul National de Creatie Literara „Cezar Petrescu”, ed a VII-a .

Activităţile prezentate de elevii celor două clase s-au ridicat la ȋnălţimea unor veritabili artişti.

În plus, au prezentat numeroase creaţii literare originale, apreciate  de către scriitorii prezenţi.

Deşi  creaţiile lor au fost foarte reuşite şi au obţinut punctaje mari la evaluarile din cadrul concursului, realizate de o comisie de evaluare şi jurizare formată din peste 25 de evaluatori(scriitori, profesori, elevi, editori de carte, etc.),  doar 3 dintre creaţiile lor au fost premiate. Concurenţa a fost foarte mare,(peste 200 lucrări la secţiunea „Mircea Sântimbreanu” şi peste 100 lucrări la secţiunea „Cezar Petrescu”, fiecare concurent participând cu câte două creţii.)

Cei care nu au fost premiaţi, să nu fie dezamăgiţi. Lucrările lor vor fi publicate ȋn reviste de prestigiu.

Ei cunosc dictonul din sport: „Ai câştigat, continuă! Ai pierdut, continuă!”…

A urmat dialogul literar ȋntre elevi şi scriitori, prezentări de carte , lansări de carte, prezentări de reviste de prestigiu( Antares, Clipe albastre, Destine) ȋn care elevii ȋşi pot regăsi creaţiile publicate.

La  ȋntalnirea cu scriitorii a fost prezenta şi o elevă de la Școala „Mihail Sadoveanu” din Huşi- Hristina Rafaela Pisaltu, cls a VIII-a , care a recitat din creaţiile sale din concurs.

Piesa de teatru-scurt „Călătorie zăpăcită” scrisă de elevul Aris Nistorescu , cls a V-a de la Colegiul „Ion Kalinderu”, Școala”Regina Elisabeta”, Buşteni, coord. prof. Lucescu Ștefania, a fost pusă ȋn scenă şi prezentată scriitorilor şi participanţilor la festival.

Atât conţinutul  piesei, cât şi decorurile şi prezentarea, au ȋncântat pe toată lumea.

De la orele 14:30 activităţile din festival au continuat la „Casa Înfrăţirii şi parteneriatelor”-(fosta casă romano-franceză, gazdă fiind,d-na directoare, Andreea Lupuleţ.

A consemnat- Iuliana Ciubuc

Puteţi accesa următoarele link-uri  pentru a vedea imagini şi inregistrări de la festival.

http://slide.ly/view/2801895ac88806aeabe2deb1d178472f

https://www.facebook.com/scoalasanatorialabusteniromania/

https://www.youtube.com/my_videos?o=U

 

Comments

comments

Share.

About Author

3 comentarii

  1. Iuliana Ciubuc on

    Multumesc pentru publicarea cronicii si pentru toate articolele trimise. Am incredre in acest ziar, care are un mare impact national!
    Felicitari celui care il administreaza !

  2. Iuliana Ciubuc on

    Mii de multumiri pentru publicarea materialelor cu promptitudine si solicitudine, pentru sprijinul acordat in redactare si pentru calitatea ziarului.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.