Manometrele – ce sunt si de ce avem nevoie de ele

0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Manometrele – ce sunt si de ce avem nevoie de ele

Manometrele – ce sunt si de ce avem nevoie de ele

Un manometru este un instrument folosit pentru măsurarea presiunii în diferite instalații de aer condiționat, aparatură medicală, instalații industriale. Măsurarea presiunii fluidelor este importantă și obligatorie pentru ca diversele procese chimice, pneumatice, hidraulice să se desfășoare în deplină siguranță și la parametri optimi.

Manometrele – ce sunt si de ce avem nevoie de ele

Există diverse tipuri de manometre însă cele mai moderne sunt cele digitale distribuite de Arc Brașov.

Manometre și presiuni

Presiunea este raportul dintre forța care apasă asupra unei suprafețe și aria suprafeței respective. Tipurile de presiune sunt: barometrică, manometrică, diferențială și hidrostatică. Presiunea manometrică sau relativă se măsoară pe scară manometrică și are ca reper zero presiunea atmosferică. O presiune mai mare decât cea atmosferică se numește suprapresiune iar una mai mică decât cea atmosferică se numește vacuum sau vid tehnic. Există manometre destinate măsurării presiunilor mai mari decât cea atmosferică, vacuumetre pentru presiuni mai mici decât cea atmosferică și manovacuumetre care pot măsura ambele diferențe de presiune, mai mare sau mai mică decât cea atmosferică.

 

Manometre moderne

Manometrele digitale moderne sunt instrumente versatile, cu o gamă foarte variată de măsurători de la -100 la +100psi, presiunea maximă fiind cea de +150psi. Au o acuratețe foarte mare, unitățile de presiune măsurate fiind diverse: bar, mmHg, ozin², kg/cm², inH20, kPa, ftH2O, inHg, cmH2O, mbar. Un manometru digital măsoară presiunea diferențială, are memorie internă, este un instrument portabil, ușor de manevrat, rezistent, cu iluminare din spate. Este un instrument care nu poate lipsi din trusa unui tehnician.

Manometrele – ce sunt si de ce avem nevoie de ele

Manometrele – ce sunt si de ce avem nevoie de ele

Necesitatea monitorizării presiunii

Monitorizarea strictă a instalațiilor care conțin gaze sau lichide sub presiune este absolut obligatorie din motive evidente. Orice creștere a presiunii poate provoca explozii. Orice scădere a presiunii duce la o funcționare mai lentă a instalațiilor sau chiar la oprirea întregului proces. Din aceste motive, instrumentele moderne, foarte precise și foarte ușor de utilizat pot preveni dezastre. Există mai multe tipuri de manometre clasice mult mai complexe și mai greu de utilizat care își au meritele și utilitatea lor. Faptul că au niște dimensiuni mai mari, nu sunt compacte, nu pot memora măsurătorile și au destule neajunsuri de precizie a dus la dezvoltarea unor instrumente noi și actuale. La ora actuală există încă manometre cu lichid, manometre cu elemente elastice sau cu tub. Cele digitale sunt însă cele mai noi și reprezintă probabil viitorul instrumentelor de măsură.

Fiecare recipient, instalație sub presiune are nevoie de observații atente și măsurători regulare pentru a rămâne în siguranță. Lipsa instrumentelor noi, precise și actuale poate provoca dezastre de proporții. Chiar dacă nu suntem experți în fizică, ar trebui să cunoaștem elementele de bază care ne afectează viața. Pentru că fiecare locuință sau birou are cel puțin un aparat de aer condiționat, țevi de gaz, instalații de apă sau alte instalații sub presiune care pot provoca oricând pagube însemnate date de creșterea necontrolată a presiunii. E bine să fim atenți la tot ce ne înconjoară pentru a preveni eventualele probleme de orice natură. Numai prevenind putem fi în siguranță acasă, în oraș, în mașină sau la birou. Atenția și monitorizarea înseamnă mult!

Comments

comments

Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.