Bratarile de piele, din nou la moda

0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Bratarile de piele, din nou la moda

Bratarile de piele, din nou la moda

Inca din cele mai vechi timpuri, bratarile au fost considerate un accesoriu vestimentar potrivit pentru ambele sexe. S-au facut bratari din ce vrei si ce nu vrei: din scoici insirate pe o ata, din lemn, din os, din pietricele colorate, apoi din aur, argint si bronz… si s-au facut si bratari de piele , care au fost la mare moda pe timpul vikingilor.

Bratarile de piele, din nou la moda

N-ar fi rau sa aflati ca bratarile nu au fost considerate doar simple obiecte de podoaba – de multe ori, ele au servit ca talismane, pentru a-i proteja pe purtatori impotriva vrajilor, a energiilor negative si a deochiului, numit in America Centrala si de Sud „mal de ojo”. Ca protectie contra „raului de ochi”, latino-americanii confectioneaza si acum din coral pentru copiii mici  asa-numitele bratari Azabache, folosite pentru a-i proteja pe copiii mici (mai ales pentru nou-născutii) impotriva deochiului. Nu este deci de mirare ca, intr-o lume care se straduieste sa-si regaseasca radacinile si spiritualitatea din vremurile de demult, bratarile sunt din nou la moda!

 

Ce e drapt, bratari dama  s-au mai purtat, dar incepand de la sfarsitul Evului Mediu, si bratari barbati   nu s-au mai purtat – s-a ajuns nu se mai stie cum la ideea ca astfel de podoabe sunt total nepotrivite pentru „sexul tare”. Cei care mai sustin si acum aceasta parere ori uita in asa-numita „epoca homerica” (adica acum mai bine de trei milenii, in Epoca Bronzului, cand a avut loc Razboiul Troiei) cei care purtau bratari erau razboinicii, ori nu stiu istorie, si atunci n-au ce sa uite! Ahile si Ajax au purtat bratari nu numai pentru a-si proteja antebratele, ci si ca talismane! La fel au facut si mandrii razboinici vikingi, numai ca ei preferau bratarile de piele. Dupa aproape un mileniu de la sfarsitul a ceea ce istoricii numesc „era vikinga”, moda bratarilor de piele a revenit. A fost redescoperita de adeptii unor sub-culturi si contra-culturi, cum ar fi rock (mai ales de catre adeptii genurilor heavy metal, thrash metal, black metal, viking metal etc), goth, punk si emo. Intre timp, cum lumea s-a mai calmat si a lasat-o mai moale cu prejudecatile, bratarile de piele nu mai sunt purtate exclusiv de „suparati” si de „suparate”…

Comments

comments

Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.