Cum alegi un costum popular baiat

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Cum alegi un costum popular baiat

Cum alegi un costum popular baiat

Ansamblul costumului popular al unui barbat, in comparatie cu portul popular pentru fete, are mai putine optiuni si este mai putin decorativ. Detaliile privind definirea aspectului vizual decorativ al unui costum popular baiat, este format din camasa, pantaloni, vesta cu broderii specifice si cingatoare.

Camasa are o forma dreapta si difera doar prin marime. Aceasta camasa realizata manual, este croita cu fata si spate cu lungimea pana aproape de genunchi. Manecile sunt cusute pe umar si se strang la incheietura mainii. Gulerul este drept, iar pieptul are o broderie fina si simpla, fiind dublat adiacent in zona pieptului. Acest tip de camasa taraneasca poate fi purtata la diferite festivitati scolare, sau, intregul ansamblu ca si costum de sarbatoare de Anul Nou. Pieptul si tivul camasii sunt brodate, iar materialul este din bumbac.

Pieptarul este realizat din blanita de culoare neagra, cu aplicatii ornamentale pe ambele parti din fata. Acest pieptar se imbraca peste camasa, lungimea lui fiind pana sub piept. Cingatoarea este tesuta din bumbac si are o culoare in ton cu broderia camasii, iar rolul acestei cingatori este de a strange camasa in talie. Se leaga cu un nod, lasand restul sa atarne pe partea din fata a camasii.

Pantalonii sunt complet realizati din material mai gros, de culoare alba si sunt largi pentru a fi purtati confortabil. Tipic pentru moldoveni, pantalonii taranesti sau  itarii, asa cum sunt denumiti,  sunt tesuti dintr-un amestec de bumbac si fibre de lana. Lungimea lor este mai mare, stand incretit de la genunchi pana la glezna. Pot fi purtati atat vara si iarna.

Estetica, precum si functionalitatea, oportunitatea, rationalitatea taierii si executiei, toate acestea se aplica oricarui costum national de orice nationalitate. Costumul popular este unul dintre cele mai vechi si cele mai populare tipuri de arte si meserii populare, are o multitudine de forme de exprimare, amploare si profunzime a legaturilor culturale si artistice. Costumul popular baiat, este un ansamblu artistic holistic, coordonat armonios in categoria articole de imbracaminte taraneasca pentru copii, cu ornamente si detalii complete, fiind completat uneori de incaltaminte si palarii. 

In arta costumului traditional, diferitele tipuri de creativitate decorativa, sunt combinate organic, fiind folosite diverse materiale. Cumparand un costumul popular baiat, din magazinul online kidstyle.ro, vei face o achizitie de mare valoarea, deoarece nu isi pierde calitatea, nu se deterioreaza si este foarte pretuit, chiar si dupa o lunga perioada de timp. Hainele populare romanesti au o istorie veche de secole. Caracterul sau general, care s-a dezvoltat de-a lungul vietii multor generatii, corespunde aspectului exterior, modului de viata, locului geografic si naturii muncii populare. Diferite in culori si textura, dar frumos potrivite unul cu celalalt, detaliile au creat un costum popular baiat, care, de altfel, poate fi imbracat la diferite festivitati si cu ocazia oricarei serbari scolare.

Comments

comments

Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.