Daech, ISIS, Stat Islamic, noțiuni diferite

1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Daech, ISIS, Stat Islamic, noțiuni diferite

Daech, ISIS, Stat Islamic, noțiuni diferite

De ce este mai bine să spui în loc de Statul Islamic „Daech”

Articol apărut pe site-ul  de știri Internet Explorer

După atentatele din 13 noiembrie, media și oamenii politici utilizează rând pe rând termenii „Statul Islamic” şi Daech” pentru a denumi organizaţiile teroriste finanțate de acesta. Dar aceste două denumiri sunt una şi aceeaşi?
Ce termen să utilizăm pentru organizaţia teroristă islamistă care revendică atacurile de la Paris şi Beirut? Întrebarea este cu atât mai interesantă cu cât François Hollande şi o mare parte a publicului vorbesc despre „Daech”( Statul Islamic din Irak și Levant) pentru care Barack Obama foloseşte termenul de ISIL (acronim reprezentând varianta engleză a Statul Islamic din Irak și Levant) în timp ce Nicolas Sarkozy vorbește din 13 septembrie despre „Statul Islamic”. „Să spunem duşmanului nostru pe nume” a spus Nicolas Sarkozy într-un interviu în emisiunea „Petit Jornal

„Este un cadou daca îi denumim stat”
Alegerea cuvântului potrivit este importantă: începând de la semantica cuvântului apare o luptă ideologică, a spus fostul ministru de externe Laurent Fabius, în faţa deputaţilor cerându-le să nu mai folosească termenul de „Stat Islamic” pentru a denumi o organizaţie teroristă. „Este ca şi cum le facem un cadou denumindu-i stat”.
În continuare a spus: „ În aceeaşi ordine de idei recomand să nu se mai utilizeze numele de „Stat Islamic”, pentru că în acest fel se creează posibilitatea confundării acestuia cu islamul, islamismul, musulmanii. Este vorba de ceea ce arabii numesc „DAECH”, şi cărora eu le spun „ucigaşii Daech-ului”
În ceea ce privește numele de „Isil” , folosit de Barack Obama în timpul unui discurs în Turcia la trei zile după atacurile din Paris, blogul postului de televiziune France 2 de la Washington reamintește că numele a fost abandonat chiar de către organizația teroristă, în iunie 2014 după ce a „cucerite” teritorii în Irak.
„Levantul este termenul geografic cu care este denumită o regiune din Orientul Mijlociu şi care include în mare parte Siria, Iordania, Libanul şi teritoriile palestiniene” se spune pe blogul menţionat. Începând cu această dată

De ce trebuie să le spunem Daech
Într-un video clip de un minut, site-ul american Now This News explică de ce trebuie să organizaţia teroristă „Daech” şi nu „Statul Islamic” sau „ISIS” pentru a-l discredita, „Daech’ care sună asemănător cu ‘dahes’ o insultă care face referire la „cei care au răspândit discordie”, în arabă.
Atunci când îi spuneţi Stat Islamic daţi legitimitate pretenţiilor lor de a reprezenta un Stat-Naţiune. Utilizând ISIS puteţi sugera de asemenea că reprezintă religia musulmană. Şi lumea musulmană se opune cu vehemenţă acestei idei de Daech.
Isis detestă cuvântul de Daech care pronunțat face să se încurce limba celor care îl rostesc. Trebuie să îi numim aşa cum sunt şi nu aşa cum vor ei să oară.

Daech, ISIS, Stat Islamic, noțiuni diferite.Isis detestă cuvântul de Daech care pronunțat face să se încurce limba celor care îl rostesc.

Comments

comments

Share.

About Author

Un om ce nu mai suporta nedreptățile.

Un comentariu

  1. Pingback: Sanctiuni impotriva SUA! De ce nu se aplica! - Ziarul lui Ipu

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.