Fotograf profesionist! Ce se ascunde in spatele meseriei de fotograf? Afla aspectele mai putin discutate despre acesti profesionisti

0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Fotograf profesionist! Ce se ascunde in spatele meseriei de fotograf?

Fotograf profesionist! Ce se ascunde in spatele meseriei de fotograf?

Mai toti dintre noi am avut sau vom avea momente in care vom beneficia de serviciile unui fotograf, nu-i asa? Indiferent ca este vorba despre o sesiune privata, fie ca este vorba despre un eveniment important din viata noastra, precum o nunta sau un botez, serviciile unui fotograf sunt de nelipsit.

Fotograf profesionist! Ce se ascunde in spatele meseriei de fotograf?

Cu toate acestea, unele persoane considera ca preturile pot fi prea mari pentru a face acele poze, insa lucrurile nu stau deloc asa. Pentru a intelege mai bine aspectele ce stau in spatele acestei cariere iti voi prezenta cateva detalii ce trebuie intelese si care te vor face sa privesti lucrurile dintr-o alta perspectiva.

Investitia este una foarte mare

Te-ai intrebat vreodata cat de mult costa intreaga aparatura folosita in cadrul unei sesiuni foto? Ei bine, ai fi surprins sa realizezi ca pentru a oferi calitate in acest domeniu e necesar sa faci investitii foarte mari, ba chiar si periodice.

Pentru un fotograf, aparatul nu este singura investitie. Pe langa acel body cam, adica doar corpul aparatului de fotografiat, e nevoie sa se achizitioneze mai multe obiective, pentru a se adapta distantelor diferite de la care fotografiaza, accesorii de lumini (lampi, blituri), acumulatori, carduri de memorie, panouri ce reflecta lumina, trepiede si multe altele.

Prin urmare, o astfel de investitie se ridica la multe mii de euro. Sa mai punem in discutie faptul ca multe dintre acestea sunt consumabile sau ca tehnologia este depasita periodic? In felul in care progreseaza tehnologia e aproape imposibil sa folosesti aceeasi aparatura timp de mai multi ani, ceea ce inseamna ca trebuie sa investesti constant.

E adevarat, cei care investesc in aparatura sunt cei care pun cu adevarat suflet in meseria pe care o fac si isi doresc sa ofere mereu cele mai bune fotografii. In acest sens, e evident de ce un fotograf profesionist nu se va vinde ieftin.

Rezultatul final inseamna multa munca

Toti am admirat albume de fotografii si ne-am bucurat de cadrele surprinse, insa cati dintre noi constientizam munca ce este depusa pentru a rezulta acele amintiri? A fi fotograf nu inseamna doar a pozitiona camera foto si a apasa un buton – intregul proces e mult mai complex.

Daca e sa vorbim de la A la Z, e firesc sa incepem cu invatarea continua, cursurile pe care acestia le urmeaza, cunostintele dobandite in permanenta, pe masura ce tehnicile si tehnologia evolueaza, aceste aspecte fiind foarte importante pentru a intelege cum sa te folosesti de un anumit cadru, de lumina respectiva, avand intr-un final rezultatul dorit.

De asemenea, odata captate acele fotografii urmeaza si un amplu proces de selectare si editare. Pentru ca acesta sa se realizeze in cele mai bune conditii e nevoie de un calculator performant, un software specializat si, bineinteles, cunostinte avansate pentru a le utiliza. Ce rezulta de aici? Procesul e unul mai lung decat ne imaginam si implica de asemenea foarte mult timp investit, dincolo de aspectul financiar.

Timpul inseamna bani

Aceasta zicala a devenit deja celebra – timpul chiar inseamna bani. Orice fotograf are anumite cheltuieli, indiferent de proiectele pe care le are. Un fotograf e ca orice alt om, acesta are nevoie sa manance, sa plateasca chiria, curentul electric, sa se ingrijeasca, sa plateasca taxele catre stat si multe alte aspecte. Daca mai punem in discutie ca se deplaseaza frecvent, costurile evident cresc. Indiferent ca vei alege un fotograf Brasov, Bucuresti, Cluj sau din alte locatii din tara, deplasarea acestuia va implica costuri de combustibil, cazare, oboseala acumulata pe drum, iar toate aceste detalii ar trebui sa te faca sa te intrebi daca fotograful pe care-l alegi e suficient de bine platit.

Asadar, pretul unui fotograf va reflecta mereu efortul acestuia, felul in care investeste in aceasta meserie, timpul si calitatea pe care o va oferi!

Comments

comments

Share.

About Author

Leave A Reply