Razboiul semintelor

0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Razboiul Semintelor

Razboiul Semintelor

Un emoţionant film documentar realizat de   Stenka Quillet et Clément Montfort, produs de John Paul Lepers a fost difuzat pe 27 mai 2014 pe France 5,  „La Guerre des Graines” (razboiul semintelor). Eu am avut plăcerea de a-l viziona zilele trecute pe TV5 Europe. 

Zece mari multinaţionale controleayă astazi 75% din piata de seminte. Numele lor este Monsanto (SUA 26% din piaţa mondială, DuPont (SUA 18%), Syngenta (Elveţia, 9 %), Limagrain (Franţa, 5 %), urmate de alte firme mai mici din Germania, statele unite sau japoneze. „Ce se va întâmpla dacă industria producătoare de seminţe se va privatiza complet?” se întreabă realizatorii acestui film.

De fapt ce înseamnă această privatizare. Firmele respective şi-au format o rezerva a de seminte originale, naturale. Apoi au clonat aceste seminte obtinând acele OMG. Semințele vândute de ei produc fructe ale căror semințe nu mai pot fi replantate pentru că au fost concepute astfel. Fermierii care vor să planteze pentru alte recolte trebuie să cumperea alte seminte de la acestia. In Uniunea Europeana deja este în vigoare iată aici textul său în limba enleză

Ancheta celor doi a fost inspirată după ce în India, Franţa şi Norvegia, ţăranii care aui vrut să rămână liberi, au început să caute alternative la seminţele obţinute industrial. Cea mai importantă mărturie în cadrul militantuluzi ecologist indian Vandana Shiva: „răyboiul  seminţelor se duce în fiecare fermă. Ferme dintr-o ţară cum este India, unde ţăranii riscă să nu mai aiba seminţe ! Dar acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul fermelor mai mari care cultivă pământul convenţional şi care nu vor avea altă şansă decât să cumpere OMG, ierbicide, devenind sclavi într-o sclavie a seminţelor.

Spre sfârşitul anchetei realizatorii au ajuns la Svalbard, un arhipelag din Norvegia, situat în largul Groenlandei.  Aici, într-un seif sculptat în gheață, au fost stocate de semințe de pe toată planeta. Ideea este de a păstra o copie a biodiversității plantelor planetei. Prezența unei companii private, cum ar fi Syngenta, în finanțarea gestionarea zilnică a în condiții de siguranță estesuspectă.În primul rând trebuie de ştiut  că organizațiile de agricultori, se pot ocupa de  conservarea adevărată şi reală a acetora. Aceasta înseamnă de a avea acces şi putedre în a menţine această biodiversitate naturală. „Razboiul semintelor este în fiecare farfurie, rezumă  Vandana Shiva. Atâta timp cât libera alegere a seminţelor va fi confiscat, atunci şi hrana va fi la fel. Pentru aceasta toată lumea trebuie sa se angajeze în lupta pentru libertatea alegerii semintelor.

Acestea şi mai mult găsiţi pe site-ul  bastamag.net  în articolul de aici.

Ca o concluzie pentru români vreau sa subliniez faptul că aceste firme deja au sedii în România. Scandalul cu Schweighofer-Holzindustrie  a fost ceva întamplator dezvăluit de un ONG american. Mai sunt multe din astea. Romani Treziţi-vă!

Razboiul semintelor… războiul pădurilor, ….

Comments

comments

Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.