Roata si ce a mai urmat! Conceptul roţii şi al osiei eveniment revolutionar in istoria omenirii

0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Roata si ce a mai urmat!

Roata si ce a mai urmat!

Roata si ce a mai urmat!

Descoperirea roţii a fost sigur una dintre cele mai mari şi importante descoperiri ale minţii umane.

De la apariţia roţii, cu mii de ani în urmă şi până azi au avut loc nenumărate schimbări, dar mai ales îmbunătăţiri în utilizarea ei.

Cele dintâi mărturii despre folosirea rotii au fost găsite în Mesopotamia.

Roata si ce a mai urmat!

Roata si ce a mai urmat!

Mai întâi roata a avut înfățișarea unor discuri de lemn, groase şi rotunde, fixate de o osie ce se învârtea în același timp cu acestea, pentru ca apoi, prin practicarea unor crestături în lemn, s-a ajuns treptat la roata cu spițe, mult mai ușoară decât roata plină. Exista dovezi neîndoielnice că în Asia Mica se foloseau roti cu spițe, în cursul celui de-al treilea mileniu dinaintea erei noastre, cam în jurul anului 2700 Î.Hr.

Roata si ce a mai urmat!

Totuşi potenţialul roţii a fost descoperit mai târziu deoarece, tehnic, aceasta a fost inutilă înaintea descoperirii osiei.

”Conceptul roţii şi al osiei a fost cel cu adevărat revoluţionar”, spune antropologul David Anthony.

În mlaştinile din Ljubljana, în 2002 s-a găsit un bol rotund cu o rază de aproximativ 27 de centimetri. Deşi este o relicvă impresionantă, bolul găsit în Polonia şi care ar fi fost datat în urmă cu între 5650 şi 5385 de ani are o valoarea arheologică mai mare. Pe acesta este desenat un vagon așezat pe roţi considerat de mulţi cercetători prima ilustrare artistică a unui mijloc de transport pe roţi.

Roţile au evoluat devenind în ziua de azi indispensabile vieţi, fie că sunt folosite pentru deplasarea vehiculelor fie sunt părţi integrante ale unor motoare sau alte ansamble. Roţile de azi sunt folosite şi pe alte planete pentru deplasarea diferitelor vehicule spaţiale.

Datorită diversificării domeniilor de folosire ale roţilor s-a produs o specializare a producătorilor de astfel de subansamble pe domenii de activitate.

Multă lume când aude cuvântul roată se gândeşte la roata unui autovehicul. Este o primă impresie pentru că roţi se folosesc la aproape toate obiectele care se deplasează, începând cu mobilele aşezate pe roţi sau la schelele mobile din construcţii.

Unul dintre marii producători de roţi despre care vreau să vorbesc şi eu este TENTE, ce şi-a stabilit ca slogan sugestiv cuvintele: Better Mobility. Better Life.

Tente produce diferite tipuri de roţi, de la cele pentru o mobilă sofisticată până la o roată indestructibilă pentru cărucioarele de supermarket, sau pentru

Roata si ce a mai urmat!

Roata si ce a mai urmat!

cărucioarele din avioane. Robuste, durabile, de încredere și simplu arătoase.

Totodată produc şi o gamă extinsă de roți pentru paturi de spital de înaltă de calitate, dar şi roți pentru cărucioare industriale sau containere pentru gunoi, roti transpalet, şi pentru multe alte domenii.

TENTE lucrează de aproximativ 90 de ani ca să îmbunătățească o invenție care mișcă omenirea ca nimeni alta: roata. Tente, o suburbie a Wermelskirchen-ului în Germania, e locul unde în 1923, a început comercializarea rolelor sub formă de bilă și a rolelor pentru ușile glisante de dulap. Un deceniu mai târziu, compania producea rolele în sine.

Iată în mare gama de produse aflate în portofoliul TENTE: role pentru scaune, role pentru mobilier, role pentru aparate, role pentru cărucioare catering la bord (industria aeronautică), role pentru paturi, role pentru scaune pe rotile, role pentru cărucioare de supermarket, role pentru echipamente de transport, role pentru sisteme de depozitare deşeuri, role pentru sarcini mari, role din metal inoxidabil.

Fiind o afacere de familie care are grijă de clienții locali de pe patru continente, TENTE oferă servicii de înaltă calitate care permit întotdeauna clienților săi să găsească rapid și cu ușurință produsul potrivit pentru nevoile lor.

Comments

comments

Share.

About Author

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.