Rusia va instala capcane pentru asteroizi

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Rusia va instala capcane pentru asteroizi© Foto: Vesti.Ru

Rusia va instala capcane pentru asteroizi© Foto: Vesti.Ru

Rusia elaborează un sistem global de protejare a Terrei de pericolul provocat de comete. Recent, planeta noastră a evitat o ciocnire cu asteroidul Apophis, însă în 2029 el se va îndrepta din nou spre Pământ. Potrivit NASA, un pericol potenţial pentru pământeni îl prezintă cei aproximativ 47.000 de asteroizi cu diametrul de la 100 de metri în sus, care se află la o distanţă de mai puţin de opt milioane de kilometri de Terra.

În secolul al XXI-lea sunt posibile teoretic 11 ciocniri, dintre care patru vor avea loc până în 2050.

De oaspeţii nepoftiţi trebuie să te aperi şi să cauţi cele mai optime metode. Oamenii de ştiinţă au planul lor de acţiune în caz de pericol, spune Serghei Mahankov, reprezentant al Centrului de Stat de Rachete Academician Serghei Makeev.

„Există o variantă – distrugerea acestor obiecte periculoase. Înseamnă că sunt necesare dispozitive care să spargă asteroidul în fragmente mai mici. Sau pe asteroizi se vor lansa dispozitive care vor permite schimbarea traiectoriei sale”.

Pentru trimiterea aparatelor distrugătoare pe obiecte spaţiale periculoase pentru pământeni se pot folosi rachete balistice intercontinentale, spune Sabit Makeev, colaborator la Centrul de Stat de Rachete Academician Serghei Makeev.

„Cuplăm la rachetă un aparat cu motorul său şi sistemul de dirijare. Noi avem aparatul de recunoaştere Kaissa şi cel de lovitură Kapkan. În 2021 intenţionăm să lansăm pe Apophis un aparat de recunoaştere care să aducă mostre de sol şi să instaleze senzori. Aceştia vor transmite coordonatele exacte ale traiectoriei sale. Iar în 2036, dacă va exista un pericol de ciocnire cu Terra, să se lanseze acolo Kapkan. Kapkan are câteva module de lovitură, pe care asteroidul le poate arunca în aer sau le poate îndepărta”.

Aparatul Kapkan poate fi lansat pe asteroid cu ajutorul unei rachete purtătoare de tipul Angara sau Rusi. Se potriveşte şi racheta balistică de perspectivă Voevoda, creată în locul MBR. Potrivit specialistului, acestea pot să transporte încărcături pe o distanţă de 10 milioane de kilometri, suficient pentru a ajunge pe Apophis.

Varianta cea mai potrivită de luptă cu oaspetele nepoftit este considerată distrugerea lui. Iată ce declară în acest sens Sabit Garaev: „Se pot trimite aparate de lovitură pentru a fragmenta asteroidul în bucăţi de până la 40 de metri, care nu prezintă pericol. Acestea, de obicei, ard în atmosferă”.

Ce fac americanii în acest timp? Caută să distrugă viața pe pământ prin războaiele ce le poartă, acestea fiind un factor major de poluare. Nu spun ca rusia ar fi mai brează dar totuși e altceva

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Un om ce nu mai suporta nedreptățile.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.