SUN TZU trebuie să vină în România, în lume

1
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Sun Tzu N.cca 544 î.Hr. D.cca. 496 î.Hr.

Sun Tzu N.cca 544 î.Hr. D.cca. 496 î.Hr.

SUN TZU

ARTA RĂZBOIULUI

Sun Tzu este ceea ce trebuie societății omenești astăzi

Sun Tzu, notă biografică

Sun Tzu era originar din Statul Ch’i. Datorită cărţii sale despre arta războiului,el a obţinut o audienţă la Ho Lu, regele Statului Wu.

Ho Lu spuse:„Ţi-am citit în întregime cele treisprezece articole, domnule”. Poţi proceda la o mică demonstraţie a artei de a stăpâni mişcarea trupelor?”

Sun Tzu răspunse: “Pot”.

Ho Lu întrebă: “Poți face acelaşi lucru şi cu femeile?”

Sun Tzu spuse: “Da”,

De îndată, regele îşi dădu încuviinţareaşi ordonă să fie aduse de la curte o sută optzeci de femei frumoase..

Sun Tzu le repartiză în două companii şi puse în fruntea lor pe cele două concubinepreferate ale regelui. El le învăţă pe toate să poarte o halebardă. Apoi el spuse: “Ştiţi unde se găseşte inima, unde se găsesc mâna dreaptă, mâna stângă şi spatele?”

Femeile spuseră: “Ştim”.

Bun Tzu spuse; “Când ordon “Faţa” întoarceţi-vă cu faţa, inima către mine; când spun “Stânga” întoarceţi-vă către mâna stângă; când spun “Dreapta” către dreapta; când spun “Înapoi”  „întoarceţi-mi spatele”.

Femeile spuseră: “Am înţeles”.

După enunţarea acestor pregătiri, au fost pregătite armele călăului.

Sun Tzu repetă ordinele de trei ori şi le explică de cinci ori, după care bătu semnalul pe tobă: “Întoarceţi-vă la dreapta.” Femeile izbucniră în râs.

Sun Tzu zise: “Dacă indicațiile nu sunt clare şi ordinele n-au fost complet explicate, este vina comandantului”. El mai repetă ordinele de trei ori şi le explică de cinci ori şi bătu pe tobă semnalul de întoarcere la stânga. Din nou femeile izbucniră în râs.

Sun Tzu zise: “Dacă indicațiile nu sunt clare şi ordinele nu sunt explicite, este vina comandantului. Dar dacă indicaţiile au fost explicate şi ordinele nu sunt executate conform legii militare, aceasta înseamnă crimă din partea ofiţerilor”. Apoi el ordonă: căpitanii companiei de dreapta şi acelei de stânga să fie decapitaţi.

Regele statului Wu, care de la terasa sa, asista la scenă, văzu că cele două concubine ale sale mult iubite vor fi executate. El se înfricoşă şi trimise în grabă pe ajutorul său de câmp să ducă mesajul următor: “Eu ştiu acum că generalul este capabil să folosească trupe, fără aceste două concubine hrana mea nu va mai avea nici un gust. Dorinţa mea este ca ele să nu fie executate”.

Sun Tzu răspunse: “Servitorul vostru a primit deja de la voi investitura de comandant şef; aşadar, când comandantul este în fruntea armatei, el nu este obligat să accepte toate ordinele suveranului”.

El ordonă deci ca cele două femei, care comandaseră trupele să fie executate, ca să dea un exemplu. Apoi el numi în fruntea companiilor pe cele care ocupau gradul imediat inferior.

După aceea din nou, el dădu drumul la tobă şi femeile se întoarseră la stânga, la dreapta, cu faţa, cu spatele, se puseră în genunchi, se ridicară toate, exact cum cerea exerciţiul impus. Ele nu îndrăzniseră să facă nici cel mai mic zgomot.

Sun Tzu trimise atunci un mesager regelui pentru a-i duce ştirea următoare: “Trupele sunt acum în ordine. Regele poate coborî pentru a le trece în revistă şi a le inspecta. Ele pot fi folosite după voia regelui, ele pot merge prin foc şi prin apă”.  1.  Aşa cum figurează în S.C, Sun Tzu Wu Chi Lieh Chuan.
  2. Procedeu obişnuit pentru a-şi asigura un protector putenic
  3. Această afirmaţie dovedeşte numai că existau treisprezece articole în momentul când Ssu Ma Ch’ien a redactat SC-u
  4. După altă versiune, numărul lor era de trei sute.
  5. Pentru a arăta că el vorbea serios
  6. Omenirea are nevoie de un Sun Tzu și un Ho Lu. Unde sunteți voi oare?

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Un om ce nu mai suporta nedreptățile.

Un comentariu

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte