Cipru ! Experimentul cipriot

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Cipru se pregateste sa fie dus in America piatră cu piatră

Cipru se pregătește sa fie dus în America piatră cu piatră

Cipru văzut pe scurt. După ce băncile cipriote au fost deja printre cele mai afectate de haircutul¹ aplicat Greciei, unde au pierdut 4.5 miliarde de euro, acum populației vor naționaliza o parte din conturi. Iată ce spune Bloombreg într-un articol pe această temă:  Cyprus Bank Deposits to Be Taxed in $13 Billion Bailout².

Soluția  europeană impusă de creditori a cerut să se instituie o taxă excepțională, în cuantum de 6,75% asupra tuturor depozitelor bancare în valoare de pana in 100.000 de euro și de 9,9% pentru cele ce depășesc acest prag. Curată naționalizare.

Aceste prelevări, menite sa colecteze 5,8 miliarde de euro, vor fi aplicate tuturor persoanelor rezidente pe insula. Taxele pe capital și dobânzile depozitelor vor fi compensate integral, prin distribuirea de acțiuni, a precizat ministrul Finanțelor, Michalis Sarris.

Mă întreb ce se va întâmpla cu conturile rușilor rezidenți și nerezidenți în Cipru, cum va acționa acestă comunitate.

În legătură situaţia din Cipru şi cu votul din parlamentul cipriot iată ce spune același Bloomberg

Cyprus’s President Nicos Anastasiades will seek approval to impose losses on the island- nation’s depositors tomorrow, a day later than planned as he seeks more time to convince lawmakers to back him.

 Președintele Ciprului Anastasiades Nicos va solicita aprobarea naționalizării  deponenților  națiunii insulare, mâine, o zi mai târziu decât era planificat, deoarece dorește mai mult timp pentru a convinge parlamentarii sa-l susțină.

Restul din cele spuse pălesc în faţa “naţiunii insulare” care exprimă minimalizarea națiunii cipriote, o națiune veche nu cu câteva sute de ani în spate ca americanii. Atunci Anglia ce este?

Alături de UE, Americanii au devenit nu numai jandarmii lumii dar şi ciocoii lumii.

Într-o  încercare de traducere iată ce a vrut să spună

¹haircut– în argoul de la bursa de valori— reprezintă  un anume procent din valoarea unui activ deduse în cont  pentru o posibilă scăderea valorii sale, înainte de a putea fi lichidat.

²Bailout—Un plan de salvare este un un termen colocvial peiorativ peiorativ , a împrumuta o societate sau țără care se confruntă cu dificultăți financiare grave sau cu  falimentul. Termenul este maritim la origine fiind actul de îndepărtare a apei de pe o navă ce se scufundă  folosind o găleată mai mică

 A bailout is a colloquial pejorative term for giving a loan to a company or country which faces serious financial difficulty or bankruptcy. …. The term is maritime in origin being the act of removing water from a sinking vessel using a smaller bucket .

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Un om ce nu mai suporta nedreptățile.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte