Ciprul, sclavia economică în faţa internaţionaliştilor globalişti
Ciprul, sclavia economică în faţa internaţionaliştilor globalişti
Ciprul primește 10 miliarde de euro în schimbul sacrificării sectorului bancar
Ciprul a evitat o intrare dezordonată în incapacitate de plată şi o ieșire nepermisă din zona euro acceptând cererile creditorilor internaționali de a reducere a sistemului său bancar supradimensionat, în schimbul unui pachet de asistență financiară de 10 miliarde de euro (13 miliarde de dolari), transmit Bloomberg, AP şi Reuters.
Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor conduşi de Germania, după o noapte de negocieri intense care ameninţa să provoace noi turbulenţe pe pieţele financiare mondiale şi să reaprindă criza datoriilor.
Planul prevede închiderea Popular Bank of Cyprus, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei ‘good bank’, cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele bănci, care nu sunt garantate de legislaţia UE, vor fi îngheţate şi folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus şi recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor în acţiuni. Tranzacţia ar urma să asigure Ciprului 4,2 miliarde de euro, a declarat şeful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem.
Popular Bank of Cyprus va fi închisă, iar mii de angajaţi vor fi concediaţi.
‘A fost încă o noapte dificilă. Nu există soluţii optime disponibile, ci doar alegeri dificile’, le-a declarat reporterilor Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare şi euro.A fost a doua oară în nouă zile când Ciprul a încheiat un acord cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI, după o săptămână plină de turbulenţe care a scos în evidenţă contradicţiile gestionării crizelor, care domină politica europeană de peste trei ani.
După anunţarea încheierii acordului cu Cipru, euro s-a apreciat luni dimineață, ajungând la 1,3033 dolari. Şi bursele asiatice au deschis în creştere, investitorii salutând acordul semnat la Bruxeleles.
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, a declarat că parlamentarii nu trebuie să aprobe noul acord deoarece ai eu aprobat deja legislaţia care stabilește procedurile pentru desființarea băncii…
Citeşte mai departe aici
sursa Agerpres
Efectul globalizării se simte acum şi în România, via Cipru. Iata ce spune www.bankingnews.ro în articolul “Cum este influentata Banca Transilvania de criza din Cipru”
Chiar dacă Banca Transilvania deține doua sucursale în Cipru, iar Bank of Cyprus este unul dintre acționarii instituției de credit din Cluj Napoca, reprezentanții băncii subliniază faptul ca actuala criza si tensiunile din sistemul bancar cipriot nu au nicio influenta asupra activității.
”Având in vedere recenta decizie luata de Eurogroup privind băncile din Cipru, privind taxarea depozitelor bancare, menționăm ca ponderea Sucursalei BT Cipru este nesemnificativa in totalul activităților Băncii Transilvania. Portofoliul de clienți BT din Cipru este format, în cea mai mare parte, din romanii care lucrează în zona, iar din totalul depozite deschise la BT Cipru, în valoare totala de sub 5 milioane de euro, doar 1,3% sunt mai mari de 100.000 euro.” Şi mai multe în articolul de pe site, aici.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.