Social-democratia, principii de baza

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Social-democratia, principii de baza

Viitorul : Roşia Montană

Social democraţia reprezintă doctrina politică privitoare la  organizarea şi conducerea democratică a societăţii, are  la bază principiile egalităţii şi dreptăţii sociale şi promovează intereselor producătorilor de valori materiale si spirituale, ale protecţiei sociale a cetăţenilor defavorizaţi, prin limitarea puterii claselor sociale avute, îndeosebi a monopolurilor

Social-democratia, principii de baza

În general, social-democrații susțin:

  • O economie de piața socială (economie mixtă), cu prevederi legale pentru protejarea muncitorilor, consumatorilor și întreprinzătorilor mici
  • Un sistem extensiv și complex de protecție socială, pentru a contracara efectele sărăciei și pentru a proteja pe cei care nu pot să lucreze într-un sistem de piață liberă (adică, șomerii și pensionarii)
  • Un nivel de impozitare relativ ridicat, mai ales impozitare progresivă, pentru a redistribui venitul într-o societate
  • Un sistem de învățământ și sănătate oferit de guvern (public), finanțat din taxe
  • Condiții minime garantate prin lege pentru muncitori (salariu minim, protecție împotriva concedierii necinstite, etc.)
  • Protecția mediului (deși multe partide social-democrate nu pun accent pe politici ecologiste)
  • Multiculturalism, drepturile minorităților și o politică relativ deschisă față de migrație
  • O politică socială seculară și progresivă. Majoritatea partidelor social-democrate susțin căsătoria între persoane de același sex, avortul și politicile liberale privind drogurile recreaționale.
  • O politică externă care promovează democrația, protecția drepturilor omului și, unde este posibil, multilateralismul.

“Cea de 15-a zi de proteste impotriva proiectului aurifer de la Rosia Montana a batut recordul de participare: circa 15.000 de oameni (după estimările reporterilor HotNews.ro și estimările neoficiale ale jandarmilor) au blocat complet centrul Bucureștiului și au mărșăluit pe bulevardele Capitalei. Protestatarii au cerut oprirea proiectului aurifer si demisia premierului Victor Ponta, care duminica a fost la Rosia Montana, unde a discutat cu cei 33 de mineri inchisi in mina de citeva zile. Protestatarii au scandat “Uniți salvam Rosia Montana” si au venit cu pancarte pe care scria “N-ai nevoie de aur ca sa stralucesti”, “Nu putem cumpara alta planeta”, “Sa vina presa sa-i scoatem lesa”. Tarziu dupa miezul noptii, 1.000 de protestatari erau inca in Piata Universitatii. Comisia parlamentara speciala pentru proiectul privind Rosia Montana urmeaza sa fie constituita marti, prin votul plenului Parlamentului. Aseara, premierul Victor Ponta, aflat la Rosia Montana, a promis ca va discuta, luni, si cu manifestantii din Piața Universității.”

Nu sunt în măsura, din punct de vedere al pregătirii mele profesionale enunț verdicte cu caracter științific asupra impactului asupra mediului, implicit asupra vieții noastre de zi cu zi, a sănătății, în ceea ce privește Proiectul Roșia Montană. Ceea ce pot spune este că în ultimele decenii ale mileniului trecut s-au constatat dereglări ale calității vieții pe pământ datorită unor activități umane care se dovedesc a fi în interesul banului şi nu al păstrării vieții pe pământ.

Vara aceasta, în Olteniţa, şi mă refer doar la ce cunosc în mod  direct, au căzut ploi cu caracter torențial, la sfârșitul lunii iunie. Urmarea a fost degradarea vegetației, uscarea multor plante. Cauza: Ploaia acidă! Cine produce aceste noxe care otrăvesc ploile? Omul!!! Sunt sigur de faptul că o cauză majoră pentru zona noastră a fost şi războiul din Yugoslavia. Americanii au testat o serie de arme pe care le aveau în stoc dar care nu fuseseră testate pe câmpul de luptă. Dar ei le-au testat de data acesta în Europa, în centre suprapopulate.

Am făcut acestă paralelă pentru a putea spune că  o exploatare bazată pe procedee chimice intense  este dăunătoare vieții. Exploatările aurifere din vechime au încetat atunci când procedeele clasice, bazate pe separarea fizică a aurului din minereu, au devenit nerentabile. Nu se cunoștea încă atâta chimie cât să treacă mai departe.

Mi-a atras atenția şi un articol al Greenpeace Romania din 2008, atunci când PSD era împotriva exploatării de la Roşia Montană:  Opriti poluarea rezultata din activitati miniere a bazinelor Dunarii si Tisei!

Un alt aspect referitor la rautatea omului faţă de natură sunt fimele documentare difuzate pe Discovery care prezintă modul cum se exploatează în America sau oriunde în lume zăcămintele de aur. Se doboară la pământ păduri întregi pentru un profit necunoscut, distrugerile fiind incomensurabile în timp. Pot trage concluzia de aici că susținerea acestei exploatări de către acest guvern cu aspect de struţocămilă este împotriva naturii, a vieţii în zonă. Şi la zonă mă refer tot ce curge pe apă de la Roşia Montană până la Marea Neagră, cu populaţiile vieţuitoare în acest areal.

Urmarea în viitorul articol

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte