George Litarczek :”L-am anesteziat de patru ori pe Gheorghiu-Dej “
George Litarczek, interviu cu părintele anesteziei din România: „L-am anesteziat de patru ori pe Gheorghiu-Dej“» În Adevarul online a apărut articolul de mai sus. M-am grăbit să îi telefonez doctorului Gearavela pentru a-l anunţa de acest lucru. Doctorul este un discipol al lui Litarczek, căruia îi poarta o nespusa stimă.
Medicină INTERVIU Litarczek, părintele anesteziei din România: „L-am anesteziat de patru ori pe Gheorghiu-Dej“ Prof. dr. George Litarczek locuieşte la ultimul etaj, într-un bloc comunist, dintr-un cartier comunist. Pe peretele din spatele său sunt tablouri cu bunicul şi tatăl profesorului. FOTO: Eduard Enea
Profesorul George Litarczek (87 de ani) vorbeşte despre provocările la care a fost supus în postura de „părinte al anesteziei din România“ şi despre trecutul glorios al familiei sale.
S-ar putea să nu fi auzit niciodată de numele românului Litarczek – nici de Anton, bărbatul care a pilit coroana lui Carol I, nici de Carol, fostul inginer-şef al Craiovei, care a construit Teatrul Naţional din Iaşi şi tramvaiul din urbea cu tei, nici de fostul bursier Rockefeller, decorat în Primul Război şi specialist în histologie. Vi-l prezentăm pe descendentul lor, a cărui biografie nu-i de ici, de colo nici ea: George Litarczek s-a născut în 1925, în Boston, Massachusetts (SUA) şi e, mai degrabă, cunoscut drept „părintele anesteziei din România“. A învăţat meserie peste 1.000 de medici, care, la rândul lor, au învăţat meserie alţi medici. Şi tot aşa. George Litarczek e modest şi corect politic: „Poţi să dai tonul, să fii deschizător de drumuri, dar trebuie să ai suport social“. „Weekend Adevărul“: Domnule profesor, v-aţi născut în Boston, în Statele Unite. Cum au ajuns părinţii acolo? George Litarczek: Pentru că tata obţinuse o bursă Rockefeller şi i-a convins pe cei de la ambasada americană să meargă cu nevasta. Era 1925 când m-am născut. 22 decembrie. Revoluţia e de ziua mea, dar eu am fost înainte. În 1926, am plecat cu vaporul în Anglia, la Cambridge, unde am avut o dădacă englezoaică, Wennie, care a avea un iubit în marină. Cu Wennie am învăţat limba mea maternă…….
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.