Virozele de sezon!

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Virozele acestei ierni

Virozele acestei ierni

VIROZELE DE SEZON – Simple răceli sau viruşi mutanţi?

Dr. RAREŞ SIMU – medic specialist în imunologie clinică şi alergologie, cu competenţă în homeopatie

“Una, două răceli pe an sunt bune. Țin sistemul imunitar antrenat”

Virozele de sezon

– În iarna asta virozele fac ravagii. Nu-ţi mai vine să ieşi din casă, ca nu cumva să te molipseşti. Văd că şi dvs., medic imunolog cu experienţă, sunteţi răcit des­tul de zdravăn… Care sunt cauzele acestei îmbol­năviri în masă a populaţiei?

– Într-adevăr, în ultimele două luni a fost o avalanşă de viroze respiratorii. Cauzele sunt multiple: ţin de pa­cient, dar sunt şi independente de acesta. Să vă dau câ­teva exemple. Unul din factorii care favorizează boala e stresul. Cu toţii ştim că atunci când cineva este obo­sit, suprasolicitat sau supărat, devine mai sensibil şi mai predispus la răceli. Ex­pli­caţia constă în faptul că în aces­te condiţii se secretă aşa-numiţii hormoni de stres, care au un efect inhibitor asupra sistemu­lui imunitar. Ali­mentaţia este un alt factor care poate avea un im­pact negativ asupra sistemului imun. Aportul redus de vita­mine şi oligo­ele­mente (în special zinc şi seleniu) din legume şi fructe, combinat cu excesul de mâncare acidă (fast-food, con­serve, meze­luri, grăsimi animale saturate), favori­zea­ză producerea de radicali liberi în orga­nism. Studiile medicale arată că aceşti ra­di­cali liberi acţionează asupra unor tipuri de limfocite T (cu efect antiviral), scăzând producţia şi activitatea lor. În paralel, s-a constatat că, la ora actuală, majoritatea ali­mentelor au un conţinut din ce în ce mai sărac în oli­go­elementele de care vorbeam. O altă cauză care favo­ri­zea­ză apariţia virozelor respiratorii este tere­nul aler­gic. La persoanele alergice întâlnim o inflamaţie cro­nică la nivelul mucoaselor respiratorii. Pe acest fond, orice virus poate să acţioneze mult mai uşor, iar evo­luţia infecţiei virale poate fi mai gravă. Îngrijorător este faptul că numărul persoanelor alergice este în con­tinuă creştere: după unele statistici, 30-40% din popu­laţie este alergică, chiar dacă mulţi nu ştiu. Independent de pacient, modificările climatice sunt cea mai impor­tantă cauză a declanşării infecţiilor virale. Cu toţii am obser­vat că trecerea de la temperaturi negative la tem­pe­raturi pozitive se face brusc, de pe o zi pe alta. Aceas­tă fluc­tua­ţie a temperaturii are impact negativ asu­pra orga­nismului, pentru că se adaptează destul de greu. În plus, temperaturile ridicate din anotimpul rece stimu­lează dezvoltarea şi circulaţia virusurilor. În mod nor­mal, acest fenomen se petrece doar la schimbarea ano­timpu­rilor: toamnă – iarnă şi iarnă – primăvară. Din păcate, sezonalitatea nu prea mai este valabilă la ora actuală; nu mai avem toamnă şi nici primăvară. În aces­te con­diţii, sigur că organismul şi sistemul imunitar se adap­tează mai greu şi de aici pot apărea probleme.
Pentru că tot aţi amintit că sunt şi eu răcit, aş face o precizare. În mod normal, o persoană cu un sistem imu­nitar bine echilibrat (nu puternic, pentru că nici prea pu­ternic nu este bine să fie) răceşte de 1-2 ori pe an, în cazul adulţilor, şi de 3-4 ori pe an, în cazul co­piilor. Este bine aşa, chiar trebuie să ne confruntăm cu una, două infecţii virale, pentru ca sistemul imunitar să fie antre­nat şi să aibă capacitatea de a contracara mi­crobii. Pro­ble­mele apar atunci când creşte frecvenţa şi gravitatea acestor îmbolnăviri. În cazul meu, având în vedere că este prima răceală după aproape un an, aş putea spune că mă aflu în grafic!…continuarea aici

 Virozele ne doboară. Întreb acum oare virozele nu sunt rezultatul creerii unor viruși în laborator pentru a ucide omenirea.

 Virozele şi viruşii!

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte