Virozele de sezon!






Virozele acestei ierni
VIROZELE DE SEZON – Simple răceli sau viruşi mutanţi?
Dr. RAREŞ SIMU – medic specialist în imunologie clinică şi alergologie, cu competenţă în homeopatie
“Una, două răceli pe an sunt bune. Țin sistemul imunitar antrenat”
Virozele de sezon
– În iarna asta virozele fac ravagii. Nu-ţi mai vine să ieşi din casă, ca nu cumva să te molipseşti. Văd că şi dvs., medic imunolog cu experienţă, sunteţi răcit destul de zdravăn… Care sunt cauzele acestei îmbolnăviri în masă a populaţiei?
– Într-adevăr, în ultimele două luni a fost o avalanşă de viroze respiratorii. Cauzele sunt multiple: ţin de pacient, dar sunt şi independente de acesta. Să vă dau câteva exemple. Unul din factorii care favorizează boala e stresul. Cu toţii ştim că atunci când cineva este obosit, suprasolicitat sau supărat, devine mai sensibil şi mai predispus la răceli. Explicaţia constă în faptul că în aceste condiţii se secretă aşa-numiţii hormoni de stres, care au un efect inhibitor asupra sistemului imunitar. Alimentaţia este un alt factor care poate avea un impact negativ asupra sistemului imun. Aportul redus de vitamine şi oligoelemente (în special zinc şi seleniu) din legume şi fructe, combinat cu excesul de mâncare acidă (fast-food, conserve, mezeluri, grăsimi animale saturate), favorizează producerea de radicali liberi în organism. Studiile medicale arată că aceşti radicali liberi acţionează asupra unor tipuri de limfocite T (cu efect antiviral), scăzând producţia şi activitatea lor. În paralel, s-a constatat că, la ora actuală, majoritatea alimentelor au un conţinut din ce în ce mai sărac în oligoelementele de care vorbeam. O altă cauză care favorizează apariţia virozelor respiratorii este terenul alergic. La persoanele alergice întâlnim o inflamaţie cronică la nivelul mucoaselor respiratorii. Pe acest fond, orice virus poate să acţioneze mult mai uşor, iar evoluţia infecţiei virale poate fi mai gravă. Îngrijorător este faptul că numărul persoanelor alergice este în continuă creştere: după unele statistici, 30-40% din populaţie este alergică, chiar dacă mulţi nu ştiu. Independent de pacient, modificările climatice sunt cea mai importantă cauză a declanşării infecţiilor virale. Cu toţii am observat că trecerea de la temperaturi negative la temperaturi pozitive se face brusc, de pe o zi pe alta. Această fluctuaţie a temperaturii are impact negativ asupra organismului, pentru că se adaptează destul de greu. În plus, temperaturile ridicate din anotimpul rece stimulează dezvoltarea şi circulaţia virusurilor. În mod normal, acest fenomen se petrece doar la schimbarea anotimpurilor: toamnă – iarnă şi iarnă – primăvară. Din păcate, sezonalitatea nu prea mai este valabilă la ora actuală; nu mai avem toamnă şi nici primăvară. În aceste condiţii, sigur că organismul şi sistemul imunitar se adaptează mai greu şi de aici pot apărea probleme.
Pentru că tot aţi amintit că sunt şi eu răcit, aş face o precizare. În mod normal, o persoană cu un sistem imunitar bine echilibrat (nu puternic, pentru că nici prea puternic nu este bine să fie) răceşte de 1-2 ori pe an, în cazul adulţilor, şi de 3-4 ori pe an, în cazul copiilor. Este bine aşa, chiar trebuie să ne confruntăm cu una, două infecţii virale, pentru ca sistemul imunitar să fie antrenat şi să aibă capacitatea de a contracara microbii. Problemele apar atunci când creşte frecvenţa şi gravitatea acestor îmbolnăviri. În cazul meu, având în vedere că este prima răceală după aproape un an, aş putea spune că mă aflu în grafic!…continuarea aici
Virozele ne doboară. Întreb acum oare virozele nu sunt rezultatul creerii unor viruși în laborator pentru a ucide omenirea.
Virozele şi viruşii!
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.