Transnistria este următorul punct fierbinte între Putin și vest

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Transnistria: statuia lui  Lenin la Tiraspol

Transnistria: statuia lui Lenin la Tiraspol Photograph: Alamy

Transnistria este următorul punct fierbinte între Putin și vest. Cum ar trebui să reacționeze Europa?

Transnistria. Nistrului dintre Republica Moldova și Transnistria pare destinat să fie noul Zid al  Berlinului și vestul trebuie să știe care este miza.

Alexandru Ursu a făcut un mic pod al său peste Nistru pentru a reduce decalajul politic şi economic de peste râu. Un polițist de limbă română din Republica Moldova, și-a cumpărat un apartament peste graniță, în enclava separatistă rusă Transnistria. Pentru a înțelege de ce, care a fost o idee proastă , este nevoie de mică lecție de geografie .

Din 1940 până în 1991, Republica Moldova a fost republică de limbă română în URSS. În 1992, după ce și-a declarat independența față de Rusia, un război civil a izbucnit, iar urmarea a fost crearea Transnistriei, pe malul de est al râului. Aceasta entitate nu are nici un statut în conformitate cu dreptul internațional. Ca Alexandru au descoperit şi alți, că este greșită abordarea şi fără suport legal.

Săptămâna trecută, comandantul NATO în Europa spus că Transnistria este următorul punct fierbinte între Putin și vest. Acesta este casa, a 2.000 de militari ruși și sediul  unui depozit de arme care ar putea, în cazul în care este nevoie, să aprovizioneze o întreagă armată rusă ce ar putea să facă o călătorie în țara vecină, Ucraina. Din acest motiv generalii NATO sunt îngrijorați.

Am vizitat Transnistria săptămâna trecută, filmând fără permisiune, cu o cameră ascunsă undeva în spatele mașinii, spunând polițiștilor de frontieră vreau să merg să văd un meci de fotbal; este primul indiciu filmatul nu este dorit în satul de frontieră din Republica Moldova Bulboaca. Ca  o mare parte din Moldova, prezintă un peisaj sărăcăcios cu cocioabe dărăpănate blocuri  blocuri de locuințe părăsite şi degradate, câini, găini, copii și femei în vârstă. Ele spun :A fost mai bine în perioada sovietică, crede-mă, a spus una dintre femei, iar alta  a zis că Este mai bine în Transnistria“,Douăzeci de ani de orientare către vest a ruinat Republica Moldova, cea mai săracă țară din Europa, cu o treime adulți din  sate, plecati la lucru în străinătate .

Pentru a merge în enclava treci prin trei puncte de control, aparținând  poliției din Republica Moldova, rușilor și armatei transnistrene.  În ciuda acestor măsuri  de înaltă securitate, enclava a fost numită centru major pentru crima organizată, cu tutun, alcool de contrabandă , și spălare de bani ocupând primul loc cadrul listei. Dar   ceea ce geopoliticienii ignoră aici este tangibil şi acceptat.

Da, aici  există monumente ale lui Lenin. Da, sovietul suprem este  dominat, ca un  de partid politic aliniat asemeni membrilor unui club de fotbal.  Dar ceea ce este important, pentru femeile cu basma pe cap, din locurile vizitate, odată ce mercurul din termometre ajunge la30C  într-o noapte de iarnă, este prețul gazului, aproape neglijabil, şi pentru care îi mulțumesc lui Vladimir Putin. Pensiile sunt mai mari decât în Republica Moldova  şi  există locuri de muncă: armata plătește 300 dolari , lună și susține economia şi industria, legate de armată……………………………………………………………………………………………………….,…..

Pe partea Republicii Moldova, în cazul unde domină steagul gri al sărăciei mai tare decât toate celelalte simboluri, Europa trebuie să  decidă ce oferă Moldovei. Este posibil  ca Moldova să acorde garanție de securitate pentru a trimite fiicele Moldovei pentru a matura podelele noastre în timp ce noi  distrugem modul tău de viata cu agrobusinessul nostru; O opțiune care nu sună bine oriunde în lume, şi nici pe noul val  European. Oferta Europei trebuie să fie mai bună 

Fragmente din  articolul scris de Paul Mason  Editor Digital, Channel 4 Newseste , Raportul său din Transnistria publicat marţi 1 aprilie 2014 , în  www.theguardian.com

Mai multe aici:

If Transnistria is the next flashpoint between Putin and the west, how should Europe react?

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte