Floriile sa vă aducă pace şi înţelepciune





Floriile sa vă aducă pace şi înţelepciune
Floriile sau Duminica Floriilor marchează ultima duminica dinaintea Învierii Domnului. Aceasta sărbătoare reprezinta intrarea triumfala a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, unde Domnul nostru a fost întâmpinat de o sumedenie de credincioși care țineau în mâini rami de finic. Aceasta sărbătoare este una dintre cele mai importante sărbători din an, reprezentând singura data când Mântuitorul a acceptat sa fie aclamat ca împărat.
In zilele noastre, oamenii obișnuiesc sa meargă la biserica cu prilejul acestei sărbători pentru a sfinți crengi de salcie care urmează sa fie puse la uși, geamuri sau chiar la porți. Motivul pentru care credincioșii fac acest lucru are de-a face cu credința lor ca astfel sunt apărați de boli și apară casele credincioșilor de evenimente rele. Din seara de duminica, bisericile încep sa săvârșească slujbe numite denii. In aceste slujbe putem regăsi toate momentele remarcabile din viata Mântuitorului nostru de la intrarea Acestuia în Ierusalim și pana la Învierea Sa din morți.
Floriile sa vă aducă pace şi înţelepciune
Creştinii sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor, praznicul care vesteşte intrarea în Săptămâna Mare.
An de an, în duminica dinaintea Sărbătorii Învierii, Biserica Ortodoxă marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost aclamat de localnicii care purtau frunze de palmier în mâini. De fapt, această zi era iniţial dedicată zeiţei romane Flora, însă, după un timp, ea s-a celebrat în amintirea intrării Mântuitorului în Ierusalim. Legenda mai spune că, în timpurile în care Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plângând, şi-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oţel şi a plecat să-şi găsească fiul. Pe drum, a ajuns la o apă şi a rugat o salcie să-i facă punte. Pentru aceasta, a binecuvântat-o să nu poată fi făcuţi cărbuni din lemnul ei şi să fie dusă în fiecare an la biserică de Florii. De aceea, în această zi oamenii duc la biserică flori şi ramuri de salcie, pentru a fi sfinţite.
Sărbătoarea Floriilor vine cu ultima dezlegare a Postului Paştelui iar cei care respectă tradiţia mănâncă astăzi peşte. Procesiuni de Florii au fost organizate, sâmbătă, în toate eparhiile Patriarhiei Române din ţară şi din străinătate. Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, de după cele 40 de zile de post, când credincioşii se pregătesc de intrarea în taina Săptămânii Sfintelor Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos.
Atât ortodocşii, cât şi catolicii sărbătoresc în acest an Floriile şi Paştele în aceeaşi zi.
În Duminica Floriilor îi sărbătorim pe toţi cei cu nume de floare! La mulţi ani!
Sursa aici
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.