Jurnalisti sub presiune! La ei ca la noi!
Jurnalisti sub presiune. Câţiva jurnalisti ruşi de renume, printre care şi corespondentul serviciului rusesc al Europei Libere, Andrei Babiţchi, au fost implicaţi, în ultimele câteva zile, în anumite întâmplări care i-au împiedicat să ajungă la Beslan.
Joi, Andrei Babiţki a fost reţinut pe Aeroportul Vnukovo din Mosova pentru că un câine de frontieră ar fi indicat că în bagajele sale s-ar afla explozibil. Oprit de poliţie şi eliberat după aceea, bănuiala dovedindu-se neîntemeiată la percheziţie, Andrei Babiţki a fost reţinut încă o dată pe acelaşi aeroport, după ce doi bărbaţi au căutat să provoace o încăierare.
Babiţki a fost reţinut de data aceasta împreună cu ceilalţi doi bărbaţi. Astfel, Babiţki a fost împiedicat să se îmbarce în avionul care l-ar fi dus în oraşul Mineralny Vody din sudul Rusiei. În avionul care urma să ajungă la Mineralny Vody, jurnalistul serviciului rusesc al Europei Libere urma să se întâlnească cu Yana Dlugy, corespondentă a agenţiei France Press. Şi ea a fost oprită să se îmbarce, sub bănuiala că ar avea asupra ei explozibile. După percheziţie a fost eliberată, dar a pierdut avionul. Al treilea caz este al jurnalistei Anna Politkovskaia, de la ziarul Novaya Gazeta. Joi, în timpul zborului care o ducea de la Moscova la Rostov na Donu, de unde ar fi mers mai departe către Beslan, a început să se simtă foarte rău şi a fost internată, bănuindu-se că ar putea fi vorba de o intoxicaţie gravă. Jurnalista a fost transportată într-un spital din Moscova, în stare gravă.
Moldova – pe la mijlocToate aceste evoluţii l-au făcut pe Vasile Botnaru, directorul Europei Libere în Moldova, să îl întrebe pe Oleg Pamfilov, directorul Centrului de Jurnalism Extrem, dacă se poate presupune că autorităţile au încercat sa-i împiedice pe jurnalisti să ajungă în zonele fierbinţi şi să prezinte într-o manieră echilibrată şi obiectivă această criză.
Oleg Panfilov: – Autorităţile nu au încetat să facă acest lucru. Istoria cu Andrei Babitzky şi Anna Politkovskaia este doar un episod recent. De la sfârşitul anului 1999, şi mai cu seamă după ce Putin a devenit preşedinte, situaţia jurnalistilor s-a înrăutăţit mult. Mă refer nu la presiunile de ordin fizic. Potrivit datelor de care dispunem, în ultimii trei ani nu au existat cazuri de omor legate de activitatea jurnalistilor. Dar există alte forme de presiuni. De exemplu, asemenea reţineri nejustificate. O dovadă deosebit de relevantă este numărul enorm de dosare penale deschise împotriva jurnalistilor în baza a două articole a Codului Penal al Federaţiei Ruse – este vorba despre calomniere şi ofensă adusă unor demnitari publici.
În anul 2002, Rusia a stabilit un record la acest capitol – pe parcursul unui an au fost deschise 49 de dosare împotriva jurnalistilor. Asemenea forme de exercitarea a presiunilor asupra jurnalistilor, cum ar fi limitarea accesului la informaţie şi limitarea libertăţii de deplasare – că doar Cecenia până acum este o zonă supravegheată deosebit de intens de serviciile speciale şi jurnalistilor le vine extrem de greu să activeze acolo – sunt uzuale. Prin urmare, situaţia jurnalistilor este una foarte dificilă.Vasile Botnaru: – Ce recomandări aveţi pentru jurnalistii puşi într-o asemenea situaţie?
Oleg Pamfilov: – Întâi de toate, am ajuns la concluzia că este inutil să fie adresate demers….
Mai multe citiți pe Jurnalisti sub presiune
Am preluat acest articol din 2004 publicat pe blogul lui Oleg Panfilov pentru că mi se pare o ilustrare fidelă a situației presei din România de azi. Violuri bătăi și toate urâțeniile sunt principalele știri furnizate de jurnalisti.
JURNALISTII SUB PRESIUNE -Oleg Panfilov-Олег Панфилов
Update: Pentru pupîncuriştii de orice culoare nu este valabil.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.