Tinutul SECUIESC următorul conflict separatist pe harta Europei

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Tinutul Secuiesc. Maghiarii din România demonstrează cu drapelul Secuiesc pentru dreptul la autodeterminare

Tinutul Secuiesc. Maghiarii din România demonstrează cu drapelul Secuiesc pentru dreptul la autodeterminare  Foto: Daniel Mihailescu/ AFP / Getty Images

Tinutul SECUIESC următorul conflict separatist pe harta Europei.  Guvernul Ponta tocmai a făcut primul pas

2014 este un an al ruperilor, referendumurilor şi al separatismului, consideră săptămânalul german de stânga, Der Freitag, iar România este vizată.

Tinutul SECUIESC următorul conflict separatist pe harta Europei

“Încleştarea steagurilor în România. Următorul conflict separatist se coace în Tinutul Secuiesc, o enclavă maghiară este în pragul autonomiei”

– consideră autorul reportajului din Der Freitag, Martin Leidenfrost.

Câştigător în 2007 al premiului internaţional pentru jurnalism “European Journalism Prize Writing for CEE”, Leidenfrost este un scriitor austriac, care trăieşte în Bratislava şi Bruxelles, colaborând cu mai multe publicaţii din Austria, Germania, Elveţia si Slovacia.

La începutul lunii martie, el s-a aflat în România pentru a lua pulsul situaţiei de aici şi pentru a găsi răspunsul la întrebarea “de unde vin şi ce vor secuii”.

“Găgăuzia, Crimeea, Veneţia, tensiuni în Bosnia şi Belgia, referendum pentru independență în Scoţia şi Catalunia, dar să nu uităm nici tensiunile dintre Moldova şi Transnistria. Dacă mă întrebaţi unde va izbucni următorul conflict separatist în Europa, atunci eu mizez pe Tinutul Secuiesc. Insula lingvistică majoritar maghiară din centrul României vrea autonomie. România, cel mai centralizat stat din UE, plănuiește o regionalizare. Secuii, aduși în zonă pentru a proteja Carpaţii, nu sunt luați nici un fel în considerare.”

– notează Der Freitag.

Guvernul Ponta a promis noilor săi parteneri de guvernare, UDMR, să le satisfacă toate dorințele, prima dintre acestea fiind cea a steagului secuiesc. Solicitarea  UDMR va fi reglementată în următoarele luni în Parlament unde a ajuns o inițiativă legislativă a lui Dragnea şi Ponta, care practic legalizează arborarea steagului secuiesc pe intituţiile publice din România.

Analiștii politici consideră că acesta este primul pas cedat UDMR spre autonomia teritorială pe care aceştia o tot revendică.

Tinutul SECUIESC următorul conflict separatist pe harta Europei

Sursă: Starea Naţiunii

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.