Motonava Oltenita! Să ne aducem aminte!






Motonava Oltenita oda

Motonava Oltenita în dezastru
Turistii de pe vasul «Oltenita» acuza conditiile de siguranta precare de pe nava
Motonava Oltenita! Să ne aducem aminte!
05 octombrie 2005
Turistii norvegieni si belgieni aflati la bordul navei de pasageri “Oltenita” acuza faptul ca vasul nu era echipat corespunzator pentru a preveni situatiile neplacute, asemenea celei care s-a intamplat duminica dupa-amiaza. Atunci, un puternic incendiu a afectat in proportie de 80% “Motonava Oltenita”, pasagerii fiind nevoiti sa paraseasca, in numai cateva minute, bordul acesteia. In replica, reprezentantii Companiei Nationale de Navigatie Fluviala au declarat ca ambarcatiunea indeplinea toate conditiile impuse de Autoritatea Navala Romana. Cantareata Doina Maruneac, singura victima a incendiului, va fi inmormantata in localitatea buzoiana Oreavu, acolo unde locuieste mama sa.
Toti cei 77 de pasageri au fost evacuati de urgenta si cazati intr-un hotel din Bratislava, urmand ca acestia fie sa isi continue drumul, fie sa se intoarca in tarile de origine. Unul dintre turisti, un barbat din Norvegia, a declarat unei publicatii slovace: “Vasul nu era pregatit deloc pentru o asemenea situatie, totul era improvizat. Desi echipajul a fost foarte dragut, din punct de vedere tehnic vasul era intr-o situatie oribila. In Norvegia nu ar fi primit licenta.”. Un alt pasager, Erling Solberg, in varsta de 70 de ani, era revoltat ca si-a pierdut toate hainele si documentele de calatorie in incendiu.
Iesirile de siguranta, o problema pe vas
Din fericire, sotia sa, Jorun Solberg, de 68 de ani, a avut mai multa prezenta de spirit si a iesit din cabina pe fereastra, dupa ce a luat cu ea o geanta cu medicamentele pentru astm ale barbatului ei, precum si cartile de credit ale familiei. Cei doi acuza faptul ca puntea A nu era prevazuta cu o iesire de siguranta. “Eu si alti pasageri am fost nevoiti sa urcam trei metri, pe o scara improvizata, pana la puntea B.” Familia Solberg a plecat, ieri, cu un avion spre casa, dupa ce ambasada s-a ocupat de pasapoartele lor.
Belgienii s-au ajutat intre ei
Pe langa cei 40 de norvegieni, la bord se aflau si 30 de belgieni. Acestia au fost mult mai calmi si mai calculati. Unul dintre ei, Andre Colassin, in varsta de 71 de ani, a declarat: “Toti s-au ajutat intre ei si nu au intrat in panica. Erau calmi si disciplinati.” La fel ca si ceilalti turisti, si acesta a tinut sa sublinieze faptul ca vasul se afla intr-o stare proasta si ca nu existau la bord echipamente de stingere a incendiului. Potrivit publicatiei online La Derniere Heure, autoritatile din Belgia au trimis personal diplomatic pentru a veni in ajutorul cetatenilor care se aflau pe Oltenita. “Multi dintre ei si-au pierdut bagajele si documentele de calatorie. Facem ceea ce este necesar pentru a-i ajuta si pentru a le permite sa se intoarca cat mai repede in Belgia”, a declarat un reprezentant al Ministerului de Externe al acestei tari.
Cauza incendiului, încă necunoscuta
In alta ordine de idei, ancheta nu a dezvaluit cu exactitate cauzele producerii incendiului. Potrivit unor surse, focul s-ar fi declansat de la un fierbator de apa folosit necorespunzator intr-una din cabine. Desi s-a zvonit ca “Oltenita” s-a scufundat inca de luni, acest lucru nu s-a intamplat, insa nu exista certitudinea ca vasul mai poate fi salvat. De asemenea, membrii echipajului vor pleca in cursul acestei zile spre Romania, fiind asteptati spre seara acasa. Horia Mihalcescu, atasatul de presa al Companiei Nationale de Navigatie Giurgiu, a declarat referitor la acuzele turistilor legate de conditiile de siguranta: “Nava avea toate avizele Autoritatii Navale Romane. Toate elementele electrice fusesera verificate, precum si sistemele de prevenire a incendiilor. La bord existau pompe, veste si colaci de salvare, asa cum prevede regulamentul. Focul s-a extins foarte repede, cam in zece minute a cuprins intreaga nava. Ganditi-va ca daca nu erau pregatiti, erau mult mai multe victime, mai ales in randul pasagerilor, care sunt in majoritate batrani.”
Motonava Oltenita şi Carpaţi au fost mândria flotei româneşti de pasagere. Motonava Oltenita a purtat numele orașului de origine pe parcursul întregului curs navigabil al Dunării
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.