Ziua Rusiei! La mulți ani Rusia!

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Ziua Rusiei, marcată nu doar pe teritoriul ţării, ci şi peste hotare Foto: Ria Novosty/ladimir Smirnov

Ziua Rusiei, marcată nu doar pe teritoriul ţării, ci şi peste hotare
Foto: Ria Novosty/ladimir Smirnov

Ziua Rusiei, marcată nu doar pe teritoriul ţării, ci şi peste hotare

Ziua Rusiei este una dintre cele mai noi sărbători de stat ale ţării. În această zi, pe 12 iunie 1990, primul Congres al Deputaţilor Populari ai RSFSR (Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

În 2002, 12 iunie a fost instituită drept sărbătoare oficială sub denumirea de Ziua Rusiei.

Sărbătoarea se marchează în mod tradiţional prin serbări populare, manifestări sportive şi concerte. Anul acesta, în ajunul sărbătorii, în Moscova a fost desfăşurată pânza enormă a celui mai mare steag al Rusiei cu dimensiunea de 1.052 de metri pătraţi şi greutatea de peste 130 de kilograme. El va fi trecut în Cartea Recordurilor şi Realizărilor din Rusia.

Încă o tradiţie a sărbătoririi Zilei Rusiei este ceremonia anuală de înmânare a Premiului de Stat al Rusiei în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, literaturii, artei şi activităţii umanitare, instituit în anul 1992.

În pofida manifestărilor festive la scară largă, conform unui sondaj realizat de Centrul Levada, doar 49% dintre ruşi ştiu că pe 12 iunie se marchează Ziua Rusiei. În 2006, când s-a efectuat un sondaj similar, doar 23% ştiau ce se sărbătoreşte pe 12 iunie.

Aleksei Muhin, directorul general al Centrului de Informaţii Politice, consideră că sărbătoarea devine tot mai populară în rândul populaţiei, deoarece spiritul patriotic este în creştere, fapt la care a contribuit desfăşurarea cu succes a Jocurilor Olimpice de la Soci şi reunificarea cu Crimeea.

La rândul său, politologul Aleksandr Konkov consideră că sărbătoarea se dezvoltă. Dacă înainte, când se numea Ziua Independenţei, nimeni nu o percepea, de când are denumirea de Ziua Rusiei a început să unească oamenii. Au apărut noi tradiţii, de exemplu înmânarea premiilor de stat în această zi, un mare concert în Piaţa Roşie şi alte manifestări.

Pentru prima dată la sărbătorirea Zilei Rusiei s-au alăturat trei oraşe georgiene: Tbilisi, Batumi şi Rustavi. În plus, manifestări festive au avut loc deja nu departe de capitala Armeniei, Erevan, unde piloţi ruşi şi armeni au demonstrat pilotaj de mare clasă în cadrul unui show aviatic de amploare, consacrat Zilei Rusiei.
Surs: Vocea Rusiei

Comments

comments

Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.