Orientul Mijlociu sub lupa lui Eric Margolis

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Orientul Mijlociu. Foto AFP/Ahmad al Rubaye

Orientul Mijlociu. Foto AFP/Ahmad al Rubaye

Orientul Mijlociu sub lupa lui Eric Margolis

Decedatul  Saddam Hussein a avut cu  siguranță dreptate atunci când a prezis că invazia americană în Irak ar putea deveni “Mama tuturor Luptelor”. La unsprezece ani de la începerea conflictului, războiul continuă.

În această săptămână am asistat la înfrângerea  a două divizii al armatei guvernamentale  irakiene , formată din 30 de mii de soldați, care înaintează cu teamă în întâmpinarea luptătorilor ISIS – Statul Islamic al Irakului și Shams¹¹ (Siria). Aceasta armată a  guvernului marionetă, instruită și echipată de peste un deceniu de către Statele Unite, a costat circa 14 miliarde dolari. Este un semn de rău augur,  care arată la ce se așteaptă  această armată guvernamentală, dar și poliția,  conduse de SUA în  Afganistan.

Amintiți-vă  când președintele George W. Bush clama la Casa Albă: “misiune îndeplinită? ” A fost bine  când Saddam Hussein a fost  linșat de către aliații șiiți ai SUA? A fost bine când a fost asasinat  liderul  al-Quaeda, Osama bin Laden? Amintiți-vă toate vorbele gălăgioase de  la Washington referitoare la “înfrângerea totală” a armatelor Irakului pro Saddam?

De îndată ce SUA bat în retragere din  Orientul Mijlociu -acțiune pe care eu o numesc  Raj[1]american– se ridică alte forţe potrivnice. Ultima ştire: Se afirmă ISIS, o forță jihadist feroce, care controlează acum o mare parte din Siria și Irak.

ISIS este o combinație de grupuri jihadiste sunnite care  luptă împotriva   guvernul șiit şi este  sprijinit  de la Damasc de  guvernul lui  al Bashar Assad (un inamic SUA susținut de șiiți din Iran), precum și unitățile renăscute ale vechi armate guvernamentale, Ba’athist a lui Saddam, condusă de Izzat Ibrahin al-Douri, ultimul supraviețuitor din  cercul de apropiați  ai lui Saddam, și o mână de luptători  al-Qaida din Irakul.

Ei luptă pentru răsturnarea regimului șiit instaurat de SUA la Bagdad, guvernul condus de  Nuri al-Maliki. Există suspiciuni că  ISIS ar fi finanțat în secret de către sunniți din Arabia Saudita, stat aliat al Statelor Unite.

 “Dușmanul dușmanului meu este prietenul meu“, vechi proverb din Orientul Mijlociu. SUA încearcă să răstoarne guvernul secular[2] (laic) al Siriei,şi a submina pe aliatul său, Iranul. SUA a folosit grupuri jihadiste împotriva regimului Assad de la Damasc. Dar acum, aceşti jihadiști din Siria au căzut în mare parte sub influența ISIS – care este orientat împotriva regimului  sprijinit de SUA la Bagdad. Confuz, nu-i așa? Dușmanul dușmanului meu a devenit dușmanul prietenului meu.

 Invazia Irakului din 2003, a devenit cel mai prost război din istoria Statelor Unite, şi s-a dovedit a  fi o minciună uriaşă susținută în faţa Congresului și a mass-medei, devenind  un dezastru monumental al guvernului condus de o minte complet amorţită de la Washington. Doamnele consiliere a le președintelui Barack Obama, axate pe  politica din Orientul Mijlociu sunt atât de confuze încât par a fi bete.

Washington, acum într-o degringoladă uriaşă creată de ISIS,  îndreaptă spre atacuri aeriene împotriva Iranului, folosind avioane cu sediul în Kuweit și Golf. SUA are, de asemenea, două brigăzi de luptă,  complet mecanizate în Kuweit. Republicanii aşteaptă ca  forțele terestre americane să reintre în Irak pentru a susţine regimul lui Maliki detestat de o mare parte a lumii islamice.

În timp ce Washingtonul este nervos şi  indecis în privinţa direcţiei de  acțiune, o forţă de guerilă Kurdă,  pare a se va alipi  luptei ISIS. Acest lucru se petrece şi în Turcia, care se opune creări statului kurd, și în  Iran, care are propria sa problema kurdă. Irakul a fost parte a Imperiului Otoman. Rezervele sale de petrol sunt o atracție constantă pentru Turcia lipsită de resurse energetice.

Aceasta mizerie îngrozitoare pot fi urmărită direct la talk show-rile  strategilor neoconservatori din Washington grupaţi în jurul vicepreședintelui Dick Cheney. În 2002, scopul lor principal, a fost să distrugă Irakul, statul arab cel mai avansat industrial și progresiv, de a elimina  un mare dușman al Israelului, însetat de petrolul din Irak.

Urmând învățăturile vechi, exprimate prin dictonul latin”divide et impera”, Washington a asmuțit în  Irak pe șiiți împotriva minorității sunnite, aprinzând un conflict Sunni-Shia³ cel mai mare în lumea arabă, în special în Siria.

De fapt, Israelul este învingătorul strategic unic al războiului Bush – Cheney desfășurat în Irak. Războiul, până în prezent, a costat SUA 4.500 de soldați uciși, 35700 răniți, 45.000 de bolnavi și mai mult de 1000 miliarde dolari. Irakul se află în ruine, distrugeri  dincolo de toate așteptările şi încercările de a-l pune din nou pe picioare au eșuat lamentabil. Nici un  înalt oficial american sau britanic nu a fost tras la răspundere  pentru acest război dezastruos.

Nuri Maliki a exclus în totalitate pe sunniții de la putere în Irak, și folosește poliția secretă și metode de tortură brutale, pentru a înlătura adversarii. Nu e de mirare că se confruntă cu o revoltă majoră. Economia Irakului bazată pe petrol,  rămâne în ruine. Mulți irakieni cred că națiunea lor a a dus-o  mult mai bine sub Saddam Hussein, aşa brutal și lipsit de tact cum a fost el.

Interesante sunt eforturile ISIS de creare a unui stat islamic prin unirea Siriei cu Irakul. Este una dintre primele provocări majore de a denunţa mizerabilul acord Sykes-Picot, din 1916 prin care imperiile britanice și franceze, în secret au complotat să-și împartă teritoriile  din Orientul Mijlociu care au aparținut muribundului Imperiu Otoman. Granițele Orientului Mijlociu sunt artificiale şi azi aşa cum au  fost întocmite de către imperialiștii anglo-francezi în încercarea  de a impune dominația lor asupra regiunii. Irak și Siria au fost exemplele cele mai concludente.

ISIS este concentrat pe  stergerea frontierelor create artificial de  englezi şi francezi și recrearea provinciei otomane unificat (turcă: vilyat) formate din Siria, Liban și Irak. În Occident aceştia sunt numiţi teroriști ISIS. În Orientul Mijlociu, mulți îi  vad ca pe  luptători anti-coloniali ce luptă pentru a reuni lumea arabă ruptă si fragmentată de către puterile occidentale. Puterile occidentale se pregătesc  acum să riposteze.

Soarta tarilor din Orientul Mijlociu a fost pecetluită tot printr-un acord secret, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul României, cu acordul de la Ialta.

Orientul Mijlociu a fost legăn al civilizaţiilor antice, iar soarta vestigiilor istorice din zonă se pare ca va fi pecetluită de trupele coloniale de azi. Orientul Mijlociu a dat civilizaţii mândre de ceea ce sunt, cu caracter puternic urmare a desertului în care au trăit

Să păstrăm şi să apărăm Orientul Mijlociu.

Acest articol a fost publicat pe www.lewrockwell.com  sub titlul Iraq Blows Wide Open


[1] Perioada dominației britanice în India a fost numita British Raj. Autorul folosește expresia pentru a sublinia caracterul de colonialiști al americanilor.

[2]  Definirea și aplicarea Secularismului , mai ales locul religiei în societate, variază între țările musulmane așa cum se întâmplă  între țările europene și Statele Unite ale Americii. Secularismul este adesea utilizat pentru a descrie separarea vieții publice și aspectele civile  de stat în raport cu  învățăturile religioase și porunci, sau pur și simplu separarea de religie de politică. Secularismul (laicismul), în țările musulmane este adesea în contrast cu islamismul , și seculariștii au tendința de a căuta ideologia de promovare a valorilor politice și sociale laice, spre deosebire de unul islamic. Printre oamenii de știință de Vest și intelectuali musulmani, există unele dezbateri despre  Secularism care includ înțelegerea autorităților politice și religioase din lumea islamică dar și mijloacele și gradul de aplicare a sharia în sistemul juridic al statului.

[³] Sunni si Shia sunt cele două mari confesiuni ale Islamului . Defalcarea demografică dintre cele două confesiuni este dificil de evaluat și variază în funcție de sursă, musulmanii sunniți sunt cu aproximaţie 87-89% în întreaga lume, și aproximativ 11-12% sunt șiiți

¹¹Majdal Shams este un oraș al druzilor de la poalele sudice ale Mt. Hermon , la nord de Golan Heights . Majoritatea rezidenților sunt de origine siriană – Druze. Începând din iunie 1967 de la războiul de șase zile, loaitatea a fost controlată de Israel,  mai întâi în conformitate cu legea marțială , iar de la adoptarea în 1981 a Golan Legea Heights în temeiul dreptului civil israelian și integrat în sistemul israelian al consiliilor locale .

 

Comments

comments

Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.