Danone, doar un nume de ameţit consumatorii
Am văzut un articol frumos al unui prieten despre Danone şi l-am întrebat pentru cine a scris? Mi-a spus pentru cine dar prefer sa nu mai amintesc destinatarul
Bun acum vreau sa spun care este opinia mea în legătură cu iaurtul Danone. Iaurtul Danone chiar dacă se spune ca este un produs natural, eu nu cred acest lucru. De ce? iată ce spune pe secțiunea din miniaurturi ieftine:”Danone procesează în fabrica din bucuresti zilnic, in medie, 200 tone lapte proaspăt”. Am subliniat cuvântul pentru ca nerespectarea regulilor de ortografie într-un text publicitar –Bucureşti în loc de bucuresti– înseamnă o lipsa de respect faţă de cei cărora le este destinată reclama, informaţia. Nu vreau să insist cu celelalte greșeli din text, dar vreau să spun că orice iaurt din România nu mai are gustul iaurtului natural. Danone cu atât mai puțin.
În povestea despre Danone se spune: “Interesat de lucrările lui Elie Metchnikoff, care demonstrase științific beneficiile iaurtului pentru sănătate cu 10 ani înainte, și îngrozit de numărul mare de copii suferinzi de infecții intestinale, Carasso decide să producă iaurt cu bacterii lactice de la Institutul Pasteur. La acel moment nu existau antibiotice pentru tratarea acestor infecții.” A fost un gest frumos, cu efecte imediate asupra consumatorilor, dar trebuie știut că orice medicament nou devine unul expirat în câțiva ani, deci acele bacterii nu mai au efect asupra organismului uman.
Pe lângă aceste considerente, gustul iaurtului nu mai seamănă cu cel natural, al producătorilor de la ţară. Experiența proprie cred ca este suficientă. Având probleme cu tractul intestinal am încercat produse Danone. Rezultat nul. Am facut din lapte de la vacă, de la ţară, iaurt. Cu 200 grame iaurt pe zi, mult mai gustos, mult mai sănătos, am rezolvat problema. Pe lângă multe alte avantaje am și avantajul prețului.
Danone şi gândacul din farfuria ta
Danone cu toate devierile sale, cu fructe , etc nu face decât să denatureze gusturile simple şi sănătoase ale românilor. Danone nu mai folosește carminul, “eliminat complet din toate produsele din aceasta luna”. Carminul este un extract natural obținut din niște gândaci mexicani, dar şi din săruri de aluminiu foarte toxice:
1.Carmin , numit și cârmâz, roșu natural 4, C.I. 75470, ori E120, este un pigment al unui colorant roșu-deschis obținut din sarea de aluminiu a acidului carminic, care este produs de unele insecte la scară largă, cum ar fi coșenila roșie și coșenila poloneză, și este folosit ca un termen general pentru un colorant roșu-profund cu același nume.
2.Carminul sau E120 este (un pigment de culoare roșie aprins) obținut din acidul carminic produs prin zdrobirea femelei insectei din super familia Coccoidea, cum ar fi cochinealul și cochinealul polonez. Carminul este folosit în produsele alimentare, cum ar fi iaurtul și anumite mărci de sucuri, în special cele colorate rubin-roșii. Se mai utilizează la fabricarea florilor artificiale, vopselelor, cerneală și alte produse cosmetice.
Colorantul rosu = carmin = Gandaci
Carmin – colorant produs din pulberea obţinută prin zdrobirea femelei unei insecte numite: coşenilă (coccus cacti) originară din Mexic sau din ouale (gogoşi de coşenilă) acesteia; a fost folosit de secole ca un colorant natural în ţesătorii; în prezent este folosit şi în alimentaţie, în industria cărnii, sau în patiserie. Este de un galben-portocaliu, în special rosu, mov sau roz.
“Exemple conținut lapte câteva produse:
Activia cu cereale integrale: 77% lapte + proteine din lapte, zahar, preparat de cereale (și fructe), fermenți
Update:
De exemplu produsul: Danone Delicios cu căpșuni, 125g
Ingrediente: lapte pasteurizat parțial degresat, zahăr, căpșuni 2% (cu adaos de: sirop de glucoză-fructoză; coloranți: suc de morcovi, suc de sfecla roșie, beta-caroten; aromă), proteine din lapte, amidon modificat, agent de îngroșare: pectină, fermenți de iaurt.
Aceste ingrediente îmi provoacă suspiciune:
- aromă; din ce este făcută aroma?
- proteine din lapte; sunt obținute din lapte praf, sau altceva?
- AMIDON MODIFICAT. Amidonul modificat este un amidon tratat fizic sau chimic (cu acizi, baze, tratamente termice extreme, etc.), solubil şi în apă rece, folosit în industria alimentară pentru prepararea iaurturilor cremoase ori ca agent de îngroşare, datorită caracteristicilor tixotrope. Lactatele (iaurturile, smântâna) îngroşate (falsificate) sau cremoase nu pot fi considerate produse naturale, iar în funcţie de tratamentul aplicat amidonului, pot fi chiar periculoase sănătăţii.Amidonul modificat este un aditiv alimentar.În majoritatea ţărilor din UE, amidonul modificat este interzis să se folosească ca agent al produselor lactate simple (iaurturi), utilizându-se doar pentru iaurturile cremoase şi pentru unele sortimente de iaurturi cu fructe. La noi, amidonul modificat se foloseşte larg în industria lactatelor, ca un paradox, mai ales de către producătorii care îşi aclamă naturaleţea produselor. Amidon modificat se mai găseşte în diferite paste alimentare (tomate, ardei, etc.), unele adresate copiilor foarte mici.CONCLUZII AMIDONUL MODIFICAT ESTE :- Un aditiv alimentar cu simbolul E1420 (amidon modificat acetilat), 1421, E1422 sau E1440 (amidon modificat hidroxipropilic), din grupul agenţilor de îngroşare
– Un adaos artificial, străin esenței alimentului şi fără similitudini în natură
– Un potenţial pericol pentru sănătate
Preluarea explicației de pe site-ul www.bioterapi.ro
- pectina: E440 pectine pectină, pectină amidată Pectina este un carbohidrat care întărește membranele celulelor din fructele citrice, mere, morcovi, și alte fructe și legume.
-
sirop de glucoză-fructoză
Exista 2 tipuri de sirop de glucoza-fructoza:- Siropul simplu – glucoza este atasata de fructoza din punct de vedere chimic; se compune, in general, din sucroza (obtinuta in mod natural) si apa.
- Siropul de porumb cu conținut mare de fructoza – amestec de molecule de glucoza și fructoza, nelegate din punct de vedere chimic intre ele; nu se poate obţine decât în mod artificial, prin proceduri chimice.
Am revenit cu aceste completări la articolul meu pentru ca acest articol nu a fost acceptat în concursul despre Danone pentru ca este critic. Eu demonstrez ca este normal sa ma îndoiesc de calitatea acestui iaurt!
-
Comments
Un răspuns la Danone, doar un nume de ameţit consumatorii
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Pingback: Și totusi unde-i laptele, bre ? | delamineblog