Bacalaureat 2014 la Olteniţa! Dezastru!






Diploma de bacalaureat
Din rezultatele afișate pe site-ul EDU.ro sesiunea de Bacalaureat¹, desfășurată la Oltenița, pare să fie un dezastru. Iată lista candidaților la examenul de Bacalaureat 2014 de la LICEUL TEHNOLOGIC “NICOLAE BALCESCU” OLTENITA, JUDEŢUL CALARASI. Aici situația pare să fie mai bună față de celălalt liceu LICEUL TEHNOLOGIC “ION GHICA” OLTENITA, JUDEŢUL CALARASI. Am lăsat la sfârșit lista celor de la LICEUL TEORETIC “NEAGOE BASARAB” OLTENITA, JUDEŢUL CALARASI pentru ca aceștia au reușit o performanța notabilă: din 173 de candidați 139 au trecut examenul.
Bacalaureat 2014 la Olteniţa! Dezastru!
La N. Bălcescu din 312 candidați înscriși au trecut examenul numai 80, 48 s-au retras după prima probă, iar restul au fost respinși, adică 184.
La liceul I. Ghica situația este și mai dramatică. Din 39 înscriși numai un singur candidat a reușit.
Pe an ce trece numărul celor ce absolvă aceste examen este tot mai mic. De ce? În primul rând este vorba de sistemul public de învățământ care pe zi ce trece îşi pierde din valoare.
Un profesor mi-a spus deunăzi că cel mai mare dușman al elevului a devenit părintele: ” Întotdeauna elevul are dreptate, iar profesorul este un incompetent pentru ca îi dă notă mică sau îl pedepsește”.
Acest mod de gândire este o reflectare a vieții politice românești unde nici un politician nu este de vină, întotdeauna ceilalți greșesc. Săracii copii sunt formați de societate ca persoane negativiste, de multe ori idolii lor fiind maneliști, bătăuși sau alte categorii sociale. O tempora, o mores!.
¹La data de 17 martie 1801, printr-un decret dat de Napoleon Bonaparte, „ia naștere” examenul de bacalaureat, punându-se astfel bazele învățământului modern în Franța. Bacalaureat, de multe ori cunoscut în limbajul cotidian ca “bac”, este o calificare academică pe care elevii iau la sfârșitul liceului (învățământ secundar). De la bacalaureat francez, de la baccalaureatus latină medievală, de la Baccalaureus, o modificare a baccalarius (“tânăr care aspiră la rangul de cavaler”), să semene cu Bacca Lauri (“boabe de laur”) (vechi simbol al victoriei). Compara Bachelor.
In timpul Renasterii, medici, după examenele finale, premiați și li se oferea o coroană. Din acest obicei străvechi provine cuvântul francez bacalaureat ( “Bacca,” în latină este un fruct, și “Laureus,” dafin), prin modificarea se referă la un grad de apreciere a unor studii.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.