Michael Brown ucis de poliţia din Ferguson, Missouri

1
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Michael Brown nu a fost primul din epoca actuală

Michael Brown nu a fost primul din epoca actuală

 Michael Brown ucis de poliţia din Ferguson, Missouri.
La 09 august 2014, ofiţerul  de poliție Darren Wilson din Ferguson l-a împușcat și ucis pe Michael Brown, un negru neînarmat  în vârstă de 18 ani. Detaliile sunt neclare: martori oculari spun Michael  Brown a fost ucis în timp ce încerca să se predea, iar poliţia a spus ca Brown l-a agresat pe Darren Wilson înainte. Poliția, de asemenea, a spus că Michael  Brown era suspect într-un jaf armat ce a avut loc mai devreme, în acea zi, dar ulterior s-a stabilit  faptul că Wilson l-a oprit inițial Brown pentru traversare prin loc nepermis, nu pentru presupusul jaf.
Dacă veți cauta pe YouTube veți găsi o serie de videoclipuri referitoare la acest subiect. Ideea principală care m-a făcut să scriu aceste rânduri este că SUA, acel stat ce dă lecții de democrație, este în gravă suferință. Nu văd cum poți împușca un tânăr pe stradă, tu polițist, apoi să îl lași minute în șir fără a te duce la el să vezi dacă a murit sau nu. Aceeași optică de discriminare rasială care se aplica acum 50 de ani în America este actuală și azi. E negru, e periculos, e hoț!  Declarația Guvernatorului de Missouri, Jay Nixon,  aşa cum este prezentată de ediția online ziarului The Telegraph  nu a reușit pe deplin să liniștească spiritele în  Ferguson.
Benjamin Crump,  avocatul  familiei lui Michael  Brown, a declarat că ceea ce s-a întâmplat dă acțiunii caracter de asasinat.
Într-o declarație a familie lui Michael Brown aceștia au  spus: “Cele întâmplate nu poate justifica asasinatul făcut de ofiţerul de poliţie, atunci când copilul ținea mâinile ridicate, simbol universal care arată că persoana respectivă se predă”
Expertul militar american Thoms W. Chittum, afirmă că în sudul SUA albii şi negrii conviețuiesc într-o atmosferă asemănătoare relaţiilor dintre triburile hutu şi tutsi în Rwanda. Ei trăiesc amestecați, dar concurează în plan economic, politic şi psihologic, ei nu au nimic în comun cu excepţia unei istorii pline de ură reciprocă şi antipatie [Chittum, 1996, p. 33].
Nu degeaba a existat Martin Luther King Jr.  pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. Chiar dacă sclavia a fost abolită în SUA încă din 1862 de  Abraham Lincoln care a  decretat sfârșitul acestei forme de exploatare, segregarea rasială continuă şi azi. Românii au avut un domn mult mai luminat, Al Ioan Cuza, cel care în februarie 1856 a eliberat ultima categorie de robi din Țara Românească, cea a țiganilor aflați în proprietatea particularilor, o categorie asimilată sclavilor din america.
Acest eveniment trist, împușcarea lui Michael  Brown trebuie să ne facă pe noi românii să ne gândim dacă apropierea de America este una benefică nouă,  sau este înrobitoare.
Update:
Guvernatorul Jay Nixon a declarat stare de urgență în Mossouri, iar în Ferguson stare de asediu
FERGUSON, Mo (AP) – Missouri. Guvernatorul Jay Nixon a declarat stare de urgență și a impus o stare de asediu sâmbătă, într-o suburbie din St Louis  unde un adolescent de culoare a fost împușcat mortal de către un ofițer de poliție alb, în urmă cu o săptămână.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Un comentariu

  1. Pingback: Americanii spun: domnule preşedinde, mai puțin și mai bine!

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte