Un razboi in Europa nu este o idee paranoica
Un razboi in Europa nu reprezinta o idee paranoica, este de părere Anne Appleabaum, jurnalista distinsa cu prestigiosul Premiu Pulitzer si director al Global Transitions Program la Institutul Legatum din Londra.
Appleabaum isi începe articolul in Washington Post vorbind despre vara poloneza a anului 1939.
Pe parcursul întregii sale vieți de adult, scrie jurnalista, i-au fost arătate fotografii din acea vara: copii care se joaca la soare, femei îmbrăcate modern pe străzile din Cracovia. Ba chiar a văzut o imagine de la o nunta din iunie 1939, in gradina casei pe care o deține acum. Toate aceste fotografii transmit un sentiment de osânda, pentru ca știm ce s-a întâmplat mai departe. In septembrie 1939, Germania nazista a invadat Polonia. “Ocupație, haos, distrugere, genocid”, scrie Appleabaum.
Un razboi in Europa nu reprezinta o idee paranoica
Cele mai multe persoane care participaseră la nunta din acea vara au murit sau au fugit, dar niciuna nu s-a mai întors vreodată.
In retrospectiva, toate par naive acum. In loc de a celebra nunti, oamenii ar fi trebui sa lase totul balta, sa se mobilizeze de razboi total, cât încă mai era posibil. Si acum vine întrebarea: ar trebui ucrainenii, in vara lui 2014, sa faca la fel? Ar trebui ca Europa centrala sa li se alăture?
“Imi dau seama ca aceasta problema suna apocaliptic si prosteste, pentru cititorii din Europa sau SUA”, mentioneaza autoarea. In ultimele zile, trupele rusesti care poarta pavilionul unei tari care nu exista – Novorusia – au trecut frontiera de sud-est a Ucrainei. Academia Rusa de Stiinte a anuntat recent ca va publica o istorie a Novorusiei in aceasta toamna, care ar fi inceput sa fie construita de Ecaterina cea Mare.
Numeroase harti ale Novorusiei circula in Mosova, unele includ si Kharkiv si Dnipropetrovsk, orasele care sunt, totusi, la sute de kilometri distanta de batalioanele separatistilor. Unele harti plaseaza Novorusia de-a lungul coastei, conectand Rusia la Crimeea si in cele din urma la Transnistria, provincia din Republica Moldova ocupata de rusi. Chiar daca Osetia de Sud si Abhazia, provincii “sculptate” din Georgia nu sunt recunoscute ca state, ele pot reprezenta modele dupa care Novorusia poate creste tot mai mult in timp.
Citiţi mai multe pe: ziare.com
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.