Furtuni solare ating Pământul sambata 13 septembrie 2014

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

 Furtuni solare ating Pământul sâmbăta 13 septembrie 2014

Furtuni solare

Furtuni solare

Big solar storm heading toward Earth

Sub acest titlu este publicat un articol al Amandei Barnett pe fox2now.com pe care încerc să îl transpun mai jos.

Umbrela ta nu te mai ajută! Mai bine fă rost de baterii  pentru lanternă.

Experții spun că energia combinată a două explozii solare ce au avut loc de curând va ajunge pe Pământ azi 13 septembrie, fapt care i-a determinat pe cei de la Space Weather Prediction Center să emită un avertisment pentru o  puternică furtună  geomagnetică.

Pe 13 martie 1989, o furtună solară a lovit pământul şi a scos din funcţie întreaga rețea de electricitate din provincia Quebecului  pentru 12 ore. Reţelele de electricitate ale Statelor Unite au fost şi ele afectate, dar n-au fost scoase din funcțiune. NASA susține că sateliții au fost scăpați de sub control în timpul furtunii solare, denumită „pana de curent din Quebec”. Naveta Spațială Discovery se afla pe orbită la acel moment şi a avut o problemă misterioasă la senzori, care a dispărut după trecerea furtunii.

Aceste furtuni solare vin dinspre soare şi transportă o mare cantitate  de radiații. Nu este un pericol grav pentru sănătatea oamenilor, dar acestea ar putea afecta rețelele electrice, aparatele de radio și sateliți

Practic, soarele este o minge gigant de gaz – 92,1% hidrogen și 7,8% heliu. Adesea, astrul aruncă în spațiu, ca urmare a unei explozii gigantice radiații denumite ejecție a unei mase coronale, sau CME.

CME sunt uneori asociate cu erupțiile solare, evenimentele cele mai explozive din sistemul solar. De la soare au plecat două CME în ultimele două zile și ambele fiind urmarea unor explozii solare. NASA consideră că a doua furtună este din  clasa x1.6, ceea ce o situează  în categoria celor  mai intense evenimente.

Experții în meteorologie spațială nu sunt știu sigur ce efecte clare va avea  aceste furtuni solare.

“Acestea sunt furtuni solare destul de puternică, iar noi pur și simplu nu vom ști nimic până când nu va  ajunge aici”, a declarat pentru CNN meteorolog Ciad Meyers.

Atmosfera Pământului, de obicei  protejează, oamenii, dar este recomandat să păstrați o lanterna la îndemână. Acest tip de furtuni solare pot scoate din funcţie rețele electrice, interfera cu GPS și radio comunicații  -inclusiv cele pentru avioanele comerciale – și pot deteriora sateliți.

Articole pe aceeaşi temă:

Pământul aşteaptă impactul cu o furtună solară ”extremă”

Energia combinată a două furtuni solare va lovi Pământul sâmbătă

Energia combinată a doua furtuni solare va lovi Pământul sâmbătă

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte