David Cameron şi referendumul scoţian

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
David  Cameron actualul prim-ministru al Regatului Unit

David Cameron actualul prim-ministru al Regatului Unit

„Cred cu putere în Regat. Era corect să le oferim scoţienilor dreptul să-şi spună părerea. Acum dezbaterea a fost încheiată pentru următoarele generaţii. Poate că această dezbatere nu va mai avea loc. Am auzit vocea poporului. Vreau să-i felicit pe membrii campaniei „NU“ pentru că am arătat lumii că naţiunea e mai puternică împreună. Dreptul acestor votanţi trebuie să fie respectat şi îmbunătăţit. O parte crucială care lipsea din această discuţie este Anglia. Într-un moment în care scoţienii vor să aibă mai multe puteri în gestionarea afacerilor lor, acest lucru se va extinde şi asupra locuitorilor din Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, care trebuie să aibă, de asemenea, un cuvânt mai greu de spus în ceea ce îi privește“, a declarat premierul britanic David Cameron de la sediul Guvernului din Londra.

David Cameron şi referendumul scoţian
Această mulţumire a lui David Cameron arată forţa democraţiei. Sunt sigur că dacă rezultatul ar fi fost altul, guvernul britanic bnu ar fi intervenit în forţă, aşa cum o face guvernul ucrainean. Majoritatea a fost destul de fragilă:  conform BBC: 55,3% din voturi – NU, 44,7% – DA.
La referendum în Crimeea au participat 1.274.096 de alegători, adică 83,1% din locuitorii cu drept de vot din republica autonomă, iar pentru alipirea Crimeii la Rusia s-au pronunțat 96,77 % din alegători (1.233.002 de persoane). Asta numai pentru a lua un singur exemplu. David Cameron a mai spus că “dezbaterea a fost încheiată pentru următoarele generații”. A fost un vot acordat unei soluții ce cred eu a fost avantajoasă scoțienilor. De ce? Au trezit guvernul de la Londra care va privi cu mai multă atenție la dorințele acestor națiuni din regat.
În al doilea rând trebuie sa fie învățătură pentru guvernele europene care să trateze rezultatele acestor manifestări ale democrației așa cum sunt ele nu în interes personal.

Iată un titlu ce m-a inervat: Criza din Ucraina. Separatistii din Donetk si Lugansk si-au proclamat indepedenta si cer alipirea la Rusia. SUA: “E ilegal” De ce la ei este ilegal iar în Scoţia este legal?

Update: Agenții, unii dintre ei călare, s-au așezat în formație pentru a separa un grup mare de oameni care fluturau drapelul Marii Britanii de un alt grup de susținători ai independenței Scoției, reuniți în George Square, piață situată în centrul orașului Glasgow. Problemele au început când unioniștii au aruncat o petardă și au pornit la atac. Anterior, piața fusese scenariul unei petreceri proindependență înaintea referendumului de joi privind statutul Scoției.

Reporterul Cameron Buttle, de la BBC Scotland, aflat la fața locului, a declarat că respectivele confruntări au început vineri seară, la scurt timp după lansarea de petarde și a unui atac “coordonat” dinspre tabăra unionistă, care cânta Rule Britannia, un vechi cântec patriotic britanic. La rândul lor, militanții pentru independența Scoției au cântat “Flower of Scotland”, imnul neoficial al Scoției.

O purtătoare de cuvânt a poliției locale a declarat că în fiecare tabără erau câte 100 de oameni, dar că, deși s-au produs “tulburări minore”, agenții le-au făcut față cu brio. Ea a spus că a fost deschisă o anchetă, nefiind exclusă posibilitatea unor noi arestări. Pe rețelele sociale a circulat informația potrivit căreia un susținător al independenței Scoției ar fi fost înjunghiat în George Square, dar poliția a anunțat că nu s-a făcut nicio reclamație în acest sens.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.