IQ-ul romanilor! Cât de inteligenţi suntem?

1
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

IQ-ul romanilor! Vă prezint mai jos o parte din articolul How smart or stupid is your country?  apărut pe site-ul Fellowship of the Minds. Voi prezenta o parte a articolului iar comentariile şi interpretarile proprii le gasiţi aici

Cat de inteligenta sau proastă este populația țări tale?

IQ sau Intelligence Quotient (Coeficient de inteligență) este un scor derivat din unul sau mai multe teste standardizate concepute pentru a evalua inteligența umană.

La fel ca cele mai multe atribute umane naturale, cum ar fi înălțimea, greutatea, sau frumusetea, inteligenta măsurată prin testele de IQ se încadrează într-o distribuție normală sau curba în forma de clopot, în care media (media, mediana, iar modul), scor intersectează populația în două egal jumătăți, cu cei mai mulți oameni grupează în jurul mediei, și puțini oameni în două capete extreme curbei.

Curba de distribuție normală pot fi împărțite de către abaterea standard unități (SD) în sus sau în jos pe curbă.

IQ-ul românilor!

IQ-ul românilor!

 

Am reprodus aceasta imagine pentru că mi s-a părut mult mai sugestivă pentru a înțelege ce înseamnă această curbă.

În curba de distribuție IQ – ul normal, scorul brut mediu, este de 100.  Fiecare unitate SD este format din 15 de puncte de IQ. Aproximativ 95% din populație au un IQ între 70 și 130, care se află între cele  două deviații standard ± ale mediei.

Un scor IQ de 145 este considerat a fi de nivel geniu pentru că, așa cum se poate vedea din graficul de mai sus, o astfel de persoană are un IQ care este foarte rar. Doar 0,1% din populația umană au un IQ mai mare decât 145; sau, altfel spus, în cazul în care IQ -ul este 145, ești mai inteligent decât 99,9% din oameni. În schimb, persoanele cu IQ de 70 sau de mai jos sunt grav cognitiv contestate. În ceea ce privește non-politic corecte, ele sunt cretini (IQ de 51-70), imbecili (IQ de 21-50), și idioți (IQ de la 0 la 20). Vă atragem atenţia asupra acestui lucru.

(Pentru a converti un scor IQ prime într-un clasament procentual, faceți clic aici.)

Scorurile IQ s-au dovedit a fi asociate sau corelate cu factori cum ar fi morbiditate (sănătate și de boala), statutul social parental, dar IQ-ul parental biologic. Mostenirea  inteligenţei este un punct de vedere controversat politic pentru că IQ-ul mediu al anumitor grupuri rasiale – negri (în SUA și chiar mai mult în Africa), “nativi” americani și hispanici –  se dovedesc a fi mai mic decât media populației umane din 100. Consensul între oamenii de știință este că ereditatea și factorii de mediul sunt esențiali  pentru aproximativ 80% , a ratei de inteligenţă.

În timp ce IQ-ul nu este o măsură perfectă a inteligenței umane (aşa cum orice măsură este), scorurile IQ s-au dovedit a fi eficiente  și predictori în realizarea programelor de învățământ, nevoi speciale, performanţă a locurilor de muncă, și venituri.

Mai jos este o listă de punctajele medii IQ de țări ale lumii. Scorurile sunt rezultatula a:

  • Activitatea desfășurată la începutul acestui deceniu de 2 oameni de știință – psihologul britanic Richard Lynn și omul de știință politică finlandez Tatu Vanhanen – care au analizat studii IQ din 113 de țări;
  •   Munca de cercetare ulterioară a psihologului olandez Jelte Wicherts.

În Tabelul  de mai jos, găsiţi țările clasificate în ordinea de la cele cu note  mari, note medii naționale IQ, la cei cu cele mai mici.

Eu voi reda numai câteva dintre ţări, aşa cum se va vedea în imaginea de mai jos

IQ-ul romanilor

IQ români şi alţii

 

 

 

 

 

 

 

 

Lista intreaga o gasiti aici National IQ Scores – Country Rankings

IQ-ul romanilor este contrazis de realitate

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Un comentariu

  1. Pingback: IQ-ul românilor! Cât de inteligenţi suntem? II | Blogul lui Popa Țeapă

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte