Paris! Am fost acolo!!!

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
 Paris! Am fost acolo!

Paris! Am fost acolo!

Paris! Am fost acolo!

În această vară am reușit să îmi împlinesc visul de o viata ! Am văzut Parisul ! Am văzut marele  Paris şi din înălțimea cerului – am cumpărat bilete ieftine pentru Paris de la Aerolines  – dar şi parcurgându pe jos kilometri întregi pe străzile acestui oraș magnific. Am mers pe jos pentru că numai așa puteam să văd mai bine, să cunosc mai bine, pulsul marelui oraș, să trec pe lângă cetățenii săi!

În anul 1971 am ascultat la Europa Liberă zgomotele buldozerelor care începuseră demolarea Halelor din Paris. Era mijlocul prin care puteam la acea vreme să fiu aproape de orașul viselor mele.

Nu stiu de ce dar am fost legat sentimental de aceste Hale. Era singura mea legătura prin intermediul undelor cu lumea occidentală. De fapt Halele din Paris au fost un simbol de istorie a Franței ce s-a întins pe aproape 900 de ani. Construcția începuta de Ludovic al VI- lea  în 1137 iar demolarea în 1970. A fost un fragment de istorie în care şi bogaţi Parisului, dar şi săracii acestui oraş au călătorit vremelnic pe acolo.

Ei bine, dragii mei, am ajuns să văd şi noua imagine a construcțiilor din acea zonă. Mărețe, frumoase,  dar fără praful istoriei pe ele.

Am văzut o parte din multele Monumente, Cladiri, Muzee, ale Parisului

Turnul Eiffel – simbolul Parisului, Arc de Triomphe – monument din centrul Place de l’Étoile, comemorând victoriile Franței și onorând pe cei care au murit în luptă. Les Invalides – Muzeu și loc de veci pentru mulți soldați francezi și pentru Napoleon. Conciergerie – închisoare foarte veche unde mulți membri ai regimului monarhic au stat înainte de moartea lor la revoluția franceză. Palais Garnier – sediul Operei din Paris.
Catedrala Notre-Dame pe Ile de la Cité. Clădirea Samaritaine – galerii comerciale de la începutul secolului XX.
Sorbonne – universitate faimoasă, fondată în Evul Mediu.
Pantheonul din Paris – biserică și mormânt al celor mai mari personalități ale Franței.
Sainte-Chapelle – capelă din secolul XIII.
Église de la Madeleine – biserică
Place des Vosges – piață din districtul Marais creată în timpul domniei lui Henric al IV-lea şi nu mai ştiu cate altele . Norocul meu a fost că am găsit si un mod de cazare gratuit. Baiatul unui prieten, care studiază la Paris a venit în vacanță, în ţară şi am putut locui în garsoniera acestuia. Cu Aerolines am călătorit la Paris şi mi-am împlinit visul!

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte