CIA admite ca metodele de interogare folosite sunt “dezgustătoare”

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
John Brennan, director al CIA, 11 decembrie 2014, Virginia. foto  (AFP)

John Brennan, director al CIA, 11 decembrie 2014, Virginia. foto (AFP)

Directorul CIAJohn Brennan, refuză să folosească cuvântul tortură” dar a constatat că este imposibil de spus dacă aceste politici au fost utile pentru a obține informații.

Directorul CIA, John Brennan, a recunoscut, joi, că unii dintre agenții săi au folosit metode de interogare dezgustătoare“, după atentatele din 11 septembrie și este imposibil de spus dacă acestea au fost utile pentru obținerea de informații. Nu există nici o modalitate de a ști dacă anumite informații obținute (prin aceste metode) s-ar fi putut obține pe altă cale“, a declarat șeful puternicei agenției de informații americane, la o conferință de presă de la la sediul CIA transmisa în direct la televiziune, o premieră în istoria Americii.

Refuzul de a folosi cuvântul tortură” las altora sa catalogheze aceste activități” John Brennan a spus din multe puncte de vedere,CIA a avut de navigat aflat în un teritoriu necunoscutdupă atacurile de la 11 septembrie, 2001. “Noi nu am fost pregătiți. Am avut puțină experiență în detenția prizonierilor și puțini ofițeri fuseseră instruiți pentru aceste interogatorii “, a recunoscut fostul spion, aflat în prima linie de ani de zile în lupta împotriva al-Qaida. Dacă el nu a condamnat programul de interogare ca atare, el a constatat că unii ofițeri au depășit limitele stabilite pentru ei.

După publicarea unui raport parlamentar marți, copleșitor pentru agenția sa, John Brennan a declarat CIA a realizat multe reforme pentru a preveni ca astfel de abuzuri să nu se mai întâmple. Cu toate acestea, el a contestat ideea, avansată de ancheta amănunțită a Senatului, care a cauzat o unda de șoc în întreaga lume, că agenția a indus în eroare factorii de decizie publici și politici. Potrivit unei declarații de câteva minute el a explicat împrejurările în care CIA a reacționat după trauma din  11 septembrie 2001, Domnul Brennan a răspuns  cu alegându-și cu greutate cuvintele, la întrebările presei, având grijă să nu facă aprecieri în discordanţă cu președintele Barack Obama.

Președintele Statelor Unite, că  a constatat că metodele folosite împotriva deținuților, că “orice persoană onestă ar trebui considere acestea ca tortură“, fiind contrare valorilor Statelor Unite……….

Citiţi şi Jason D Wright, despre abuzurile CIA

Reacțiile de indignare au continuat joi. Rusia a glumit asupra pretenţieiStatelor Unite de a da lecții de democrație. Conținutul (raportului) este șocant“, a declarat delegatul pentru drepturile omului din cadrul Ministerului rus de Externe, Konstantin Dolgov. Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Alexander Lukașevici, la rândul său, a glumit asupra venerabilităților SUA, care spun că toate sunt excepționale.” Turcia a constatat tratamentul descris de către Senatul SUA inacceptabil și inuman.”

Raportul descrie modul în care au fost legați deținuții şi ținuti zile întregi în întuneric, loviți de pereți, cufundați în băi de gheață, lipsiți de somn timp de câte o săptămână, loviți. Khalid Sheikh Mohammed, presupusul creier al atentatelor din 11 septembrie, a băut și inspirat atât de mult de apă în timpul sesiunilor waterboarding(înec simulat), a  terminat aproape înecat“, spune documentul.

Fostul vicepreședinte Dick Cheney, sub George W. Bush 2001-2009, a spus  miercuri seara raportul Senatului a fost plin deporcării. Am făcut exact ceea ce aveam nevoie se facă pentru a pune  mâina pe cei care au pregătit atacurile din 11 septembrie și pentru a preveni noi atacuri“, a insistat el…………

Sursa Liberation.

Două declarații care arată duplicitatea președintelui american «“orice persoană onestă ar trebui considere acestea ca tortură”  şi „Am torturat câţiva oameni” »(v. în politico magazine )

Cateva imagini cu torturile CIA

 

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte