Dunarea albastră şi bătălia de la Dürnstein

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Dunarea albastră bătălia de la Dürnstein 11 nov, 1805

Dunarea albastră bătălia de la Dürnstein 11 nov, 1805

Puţini ştiu că aceasta sintagmă (Dunăea albastră) a fost f0lsită cu mult înainte de apariția celebrului vals al lui lui Johan Straus. Sunt numeroase legende în legătură cu Wachau, cu evenimentele din războaiele napoleoniene și Bătălia de Dürnstein¹. Astfel, un exemplu legenda coform căreia  Dunarea a fost colorată în albastru de uniformele ostașilor francezi, căzuți în urma bătăliei de la Dürnstein. Izvoarele istorice nu pot confirma această legendă şi de fapt realitatea istorică se pare a fi fost alta.

După ce a luat Durnstein de la aliați armata franceză a avut tăiată calea de retragere. Contraatacul a eșuat. Dar  Mareşalul Mortier ştia ce pericol reprezenta încercuirea făcută de generalul Gerhardt von Neudeck. Singura soluție a fost o retragere  peste Dunăre.

Pierderile au fost deosebit de mari în rândul  diviziei generalului  Gazan ( din  6.000 de militari au scăpat doar 1.000  pe malul drept al Dunării. Aproximativ 900 de  militari au fost făcuți prizonieri,   aşa că au căzut circa  4.000 de oameni. Pierderile francezilor au fost mai mici decât cele de la Wadstein. Francezii au avut doar  21 de morți și 85 de răniți. Cu toate acestea, se pare că francezii au comunicat cifre mai mici decât au fost în realitate, pentru ca să nu pună în pericol moralul trupelor. Chiar și informațiile oferite de ruși au fost inexacte. Se apreciază ca au fost pierderi de circa   4.000 de oameni uciși și 1.500 de răniți. Satele aliate au avut pierderi grele, înainte la Loiben, dar şi la  Durnstein, Stein și Krems.

Dunărea albastră (în germană An der schönen blauen Donau, în traducere completă „La frumoasa Dunarea albastră”), op. 314 este un vals compus în 1866 de compozitorul austriac Johann Strauss (fiul). Interpretat în premieră la 13 februarie 1867 într-un concert al Coralei de Bărbați Viena (în germană Wiener Männergesangsverein), este una dintre cele mai populare piese muzicale din repertoriul clasic. Aşa este descris acest vals.

¹Bătălia de la Dürnstein (de asemenea, cunoscută şi sub numele de Bătălia de  Loiben ). A fost o bătălie din timpul Războiului celei de-a Treia Coaliții din timppul războaielor napoleoniene. A avut loc la 11 noiembrie 1805 (la trei săptămâni după bătălia de la Ulm și trei săptămâni înainte de bătălia de la Austerlitz ) la Loiben (acum parte din Dürnstein la Wachau ), localitate situatată pe Dunarea ce traversează  Austria Inferioară .

 

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte