Plase de pescuit şi nu numai

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Plase de pescuit plava cu fir ce încorporează plumbul

Plase de pescuit,  plava cu fir ce încorporează plumbul

Când am văzut tema acestui articol primul lucru pe care l-am făcut a fost sa vad ce înseamnă Romnets. Am deschis link-ul ţi am văzut: „plase de pescuit”. M–am bucurat foarte tare pentru ca era vorba de pescuit, pasiunea mea cea mai mare.

Plase de pescuit şi nu numai

Pentru mine pescuitul este o pasiune veche, din adolescență. Amintiri plăcute am din perioadele în care am pescuit Delta Dunării. Am fost  în mod regulat câte 1-2 săptămâni vara între anii 1979-1984. Am fost cu un unchi al meu care era mare pescar. Nu spun că era pescar cu undița ca cei care acum pupă pestele în bot si îi dau drumul, dar cunoștea regulamentul de pescuit sportiv și avea chiar și o rigla cu care măsura pestele și dacă nu avea lungimea prevăzuta îi dădea drumul.

Ei bine în acei ani am văzut  mulți pescari ce pescuiau în Delta Dunării  cu tot soiul de plase, mai ales că noi locuiam de fiecare data la o familie de pescari. Aceștia trăiau într-un sat cu 20 de case, undeva între Uzlina şi Lacul Isăccel. Nu am mai găsit locul anul trecut, poate a dispărut pur şi simplu.

Anul trecut am fost tot în acea zona dar am stat la Uzlina, de data aceasta fără unchiul meu care a trecut de mult în lumea celor drepți. Nu am mai găsit locul….. poate a dispărut pur şi simplu. Tot anul trecut am văzut condiții tot mai aspre de pescuit, aici mă refer la restricții, dar parcă uşurate de sculele folosite de pescari. Când  mergeam cu unchiul meu erau multe plase din sfoară, împletite de cele mai multe ori manual de pescari. Astăzi aceştia aveau plase de la Romets, importate în mod brut din Japonia, de la cea mai mare companie de profil din lume care sunt de calitate premium.

O inovaţie care m-a surprins a fost ca  plumbul prins pe sfoara a fost înlocuit cu un nou tip de sfoara care are plumbul integrat  in mijloc,  soluție care previne încurcarea plasei. Am admirat aceste plase, acești pescari, lipoveni care „mulgeau” peştii de icre pe care le înghițeau proaspete, stropite apoi din belșug cu votcă sau spirt. E drept că anul trecut am stat mai puțin în Deltă, respectiv am pescuit mai puțin. Peştele sărat şi afumat, pe care l-am luat acasă, l-am cumpărat de la gazda noastră.

Pentru mai multe informații despre pescuit acum a folosit înainte de plecare,  două site-uri care mi-au atras atenția: pescuitul.ro şi crapmania.ro. Despre pescuitul cu plasa am visat doar uitându-mă la plasele de pe  plasedepescuit.ro.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte