Robert Fico, pericol de război în Europa

1
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Robert Fico, un premier care gândeşte

Robert Fico, un premier care gândeşte

Robert Fico, un premier care gândeşte

Premierul slovac Robert Fico a avertizat miercuri că posibilele livrări de arme occidentale armatei ucrainene riscă să ducă la o escaladare a tensiunilor și în cele din urmă la “un mare război”.

‘Dacă vor fi livrate arme (Ucrainei), va fi o escaladare a tensiunilor și un mare război’, a afirmat Robert Fico în fața deputaților din parlamentul slovac, potrivit AFP.

‘Dacă un stat membru al Alianței atlantice ia în mod individual o astfel de decizie, nu va putea fi împiedicat’, a adăugat premierul Slovaciei, țară vecină Ucrainei.

Avertismentul premierului slovac intervine în contextul summitului de miercuri seara de la Minsk, la care liderii din Franța, Germania, Rusia și Ucraina urmează să negocieze un plan de pace care să pună capăt………….spune premierul Slovac Robert Fico  citat de  Agerpress

Despre amenințarea rușilor pentru flota românească
Iulia Joja -În ultimii 10 ani a existat o retorică agresivă din partea Rusiei față de România. Au fost amenințări și exerciții militare în apropierea României. Să vedem partea plină a paharului – nu e nici prima, nici ultima oară când auzim astfel de declarații. Problema este că Rusia are o politică extrem de agresivă în raport cu România, mai ales că într-un stat ca al nostru, opinia publică şi elita politică are o altă viziune decât statele vestice. La nivelul retoricii românești a existat un răspuns agresiv.
Oana Popescu – Mă întreb dacă România are vreun motiv să reacționeze cu o retorică agresivă. Nu știu dacă intrăm în jocul lor. În ce măsură deplasarea capacităților NATO spre est ne ajută să răspundem amenințărilor existente?
Armand Goşu – România ca subiect a fost doar pozitiv şi doar legat de numele președintelui. Ei nu acordă credit României. Rușii au comentat foarte pozitiv victoria lui Iohannis.
Iulia Joja – Beneficiul principal se referă la articolul 5. Nimeni nu vrea să-l invoce, dar articolul spune că statele membre ale alianței NATO trebuie să ajute un stat atacat, dacă acesta invocă articolul 5, dar răspunsul militar poate avea durată diferită. Comandamentele reduc timpul de răspuns. Este o asigurare în plus în cazul în care s-ar ajunge la așa ceva. Dincolo de acest beneficiu principal al comandamentelor, trebuie să ne gândim că România trebuie să aibă grijă de ea însăși. —
Între timp, România a anunțat înființarea unui comandament NATO pe teritoriul național în cadrul măsurilor Alianței de creare a unei forţe de reacţie rapidă capabile să răspundă provocărilor de securitate din regiune. Răspunsul Rusiei nu a întârziat: luăm măsuri să distrugem flota militară românească în cazul unui conflict, a declarat într-un interviu Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova. La ce ne putem aștepta în urma acestor evoluţii?
Răspund la aceste întrebări, Iulia Joja, expert în securitate, Armand Gosu, specialist în spațiul ex-sovietic, Oana Popescu, analist de politică internațională, în cadrul dezbaterii Foreign Policy România de la Adevărul Live, dezbatere moderată de la ora 12.00 de jurnalistul Ion M. Ioniţă.
Citește mai mult: adev.ro/njpaur
Un prim ministru ca Robert Fico este mai rar de găsit. Analiştii noştri tot spun că suntem sub umbrela NATO. Vax albina¹. Dacă rusului i se scoală şi dă o bombardea pe o centrală atomoelectrica din Ucraina, vedem ce umbrelă ne mai apără.  Robert Fico este unul care vede realitatea pe care grandomanii noștri o ignoră. Americanii nu vor avea război în America dacă fac un teatru de operațiuni în Europa.
¹Vax albina (ceară de albine) – adică o nimica toată, ceva care nu ajută absolut la nimic.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Un comentariu

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte