Doline! Cele mai uimitoare 10 doline din lume

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Doline in Venezuela

Doline in Venezuela

Doline din lume! Cele mai uimitoare 10

O dolină este o depresiune naturală, sau o gaura apărută în scoarța pământului  având diferite cauze. Ele au mărimi diferite, intre 1 si 600 metri in diametru si adâncime, cu forme diferite. Dolinele se pot forma fie gradual şi se găsesc în întreaga lume.

1.Marea Gaură Albastră din Belize (Great Blue Hole), este prima din listă, şi poate este cea mai uimitoare dintre toate. Este o dolină submarină din insulele Belize având un diametru de circa 300 metri şi o adâncime de 124 m. Ea s-a format în Mai multe episoade, din cuaternar până în urmă cu circa 150000 ani în urmă.

2. Sima Humboldt (Sima Major), Venezuela. – Este O prăpastie enormă situata pe vârful unui munte în statul Bolivar, Venezuela. Acesta are o adâncime de 314 de metri și o lățime de 352 de metri în partea superioară și 502 de metri  jos. Doline succesive.

3.Dead Sea Sinkholes, Israel.  Mai multe găuri mari au fost localizate în  apropiere de localitatea Ein Gedi, Israel. Fenomenul provine dintr-o lipsă acuta de apă, agravată în ultimii ani de turism și industria chimică, precum și o creștere, precum și o creştere masivă a populației. Există mai  mult de 3.000 de doline deschise de-a lungul coastei de la Marea Moartă, și probabil la fel de multe care nu au încă nu sunt vizibile. Dolinele pot fi văzute atunci când călătoreşti spre în Masada sau Marea Moartă – două dintre cele mai frumoase atracții din Israel.

4.Guatemala City 2007 sinkhole– La 23 februarie 2007, sub un cer albastru clar, a apărut această gaură, formând un crater circular foarte mare, adânc cu pereți verticali iar cinci persoane au fost ucise. Gaura are 100 de metri adâncime. În urma acestui eveniment circa 100o de persoane au fost evacuate din zonă. Autoritățile au crezut că dolina a fost cauzată de sistemul de canalizare.

5.Guatemala City 2010 sinkhole- Doar trei ani mai târziu, o altă scurgere gigantică în Guatemala City înghițit o fabrică de trei etaje și a ucis 15 persoane. Această gaură de 20 metri în diametru şi peste  peste 30 m adâncime s-a produs ca urmare a mai multor cauze, inclusiv furtuna tropicală Agatha, erupția vulcanului Pacaya şi scurgerile din conductele de canalizare.

6.Dean’s Blue Hole, The Bahamas – este cea mai adâncă dolină albastră cunoscută, în lume (doline subacvatice). La  202 de metri in apropiere de Long Island, Bahamas. Dean Blue Hole este aproximativ circulară la suprafață, cu un diametru cuprins între 25 și 35 de metri. După o coborâre de 20 metri gaura se lărgeşte considerabil într-o caverna cu un diametru de 100 de metri. La 14 decembrie 2010, William Trubridge a bătut un record mondial al scufundărilor libere, scufundându-se în gaura albastră şi înotând  în gaura albastru la o adâncime de 101 de metri,    folosind doar mâinile și picioarele pentru a se deplasa!

 7.Harwood Hole, Noua Zeelanda -Situată in Parcul  Naţional Abel Tasman în Noua Zeelandă, Harwood Hole este una din mai multe sisteme de peșteri importante din Takaka Hill, între Golful Tasman și Golful de Aur. Diametrul este de circa 50 de metri şi coboară până la o adâncime de  183 de metri pe verticală și urmata de altă coborâre prin cavernele de la bază până la  357 de metri. Abel Tasman este parc național foarte popular în Noua Zeelandă , iar una dintre cele mai bune locații pentru caiac maritim din lume

8.Xiaozhai Tiankeng (Heavenly Pit), China  Este cea mai largă dolină lume. Are  626 de metri lungime, 537 de metri lățime, precum și între 511-662 de metri adâncime, cu pereți verticali. Groapa are o structură din două straturi suprapuse partea de sus are  320 m adâncime, iar cea de jos are 342 m adâncime.

9. Bahmah sinkhole, Oman.  Această este o dolină  situată în Oman și de aproximativ 30 m  adâncime.

10. The Devil’s toilet bowl (Devil’s Hole), FloridaVasul de toaletă al Diavolului (Hole Diavolului), Florida – O gaură aproape de Hawthorne, Florida. Este ascuns de împrejurimi de vegetatia bogată, dar vizitatorii care vor să se bucure de acest loc îl găsesc. La baza acestei găuri se află un mic lac de circa 30 metri adâncime în care te poţi scălda!

Sursă text şi imagini : 10mosttoday.com

V si  10 Most Amazing Sinkholes In The World

Doline! Cele mai uimitoare 10 doline din lume

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte