Urok (2014) Filme bulgaresti!

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

 

Urok (2014)

Urok (2014)

Coproducția bulgaro-greacă “Lecția” a obţinut 4 premii la al 19-lea Festival Internaţional de Film de la Sofia

“Lecția” (bulgară: Urok), un film produs în 2014, o co-producţie  Bulgaria-Grecia şi regizată de Kristina Grozeva și Petar Valchanov, a câștigat patru premii la cel de-a 19-lea  Festivalul Internațional de Film de la Sofia

“Lecția” a obţinut patru premii care i-au fost atribuite  la o ceremonie sâmbătă seara. Filmul a primit trei premii de juriul internațional și premiul publicului.

Primul lung metraj al Grozevei și al lui Valchanov a primit Grand Prix-ul “Sofia City of Cinema”, câștigând şi premiul Municipalităţii din Sofia în valoare  de 7000 de euro.

Urok “Lecția” a câștigat, de asemenea, premiul pentru imagine, premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film), precum și Premiul publicului.

Drama “Lectia” este bazată pe o poveste reală. Filmul de 105 minute are ca subiect povestea unei, profesoare cinstite care munceşte din greu, într-un mic oraș bulgaresc şi care jefuiește, in cele din urma, o bancă cu un pistol de jucărie. Aceasta actiune o face  în încercarea de a-şi  păstra casa  ce urmează să fie confiscată de bancă, pentru datoriile la un împrumut.

Filmul beneficiază de interpretarea actorilor Margita Gosheva, Ivan Burnev, Ivan Savov si Stefan Denolyubov.

Scenariul a fost scris de cei doi regizori, care au fost şi  producători, împreună cu Magdalena Ilieva, iar Krum Rodriguez a fost regizor de imagine. Grozeva și Valchanov si au mai făcut împreună patru filme documentare și de scurt metraj, după cum este menţionat în rapoartele agenției de știri BGNES.

“Lecția” a câștigat în  2014 ediția  Festivalului de Film de Golden Rose, precum și alte premii la festivalurile de film din San Sebastian, Goteborg, Salonic, Tokyo, Varșovia, și Kiev.

Juriul concursului internațional a acordat premii şi   pentru filmul  “We are young. We are strong”, al regizorului germano-afgan Burhan Qurbani, și pentru cel mai bun regizor lui Gábor Reis pentru “For Some Inexplicable Reason.”

Premiul JAMESON pentru cel mai bun scurt metraj i-a fost acordat  bulgar Antoniei Milcheva pentru filmul “Ginka.” de 13 de minute

“Come to My Voice”, o co-producție turco-francezo-germană al lui  Hüseyin Karabey a obţinut premiul pentru cel mai bun film Balcani.

Premiile Municipalității din Sofia pentru întreaga activitate în domeniul cinematografiei mondiale s-au acordat actorului  bulgar Ivan Ivanov, actorului italian Franco Nero, regizorului georgian Nana Dzhordzhadze, și, postum, producătorului german Karl Baumgartner.

Iată aici nominalizările și premiile obținute de aceasta producție  Angers European First Film Festival Urok

 

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte