Europa în 2015. Flash economic.
Europa în 2015. Flash economic.
Acordul fragil de încetare a focului măreşte impactul asupra creșterii economice regionale
Voi reda în continuare o parte din articolul lui Ricardo Aceves, Senior Economist la FocusEconomics.
Disputa dintre Rusia și Ucraina continuă să aibă o tot mai mare influenţă negativă asupra condițiilor economice din Europa de Est. Activitatea economică în regiune a încetinit în continuare în luna decembrie și creșterea este șovăitoare la bun începutul anului 2015, potrivit datelor complete avute la dispoziţie. Pe frontul politic, un al doilea acord de încetare a focului a fost semnat între Guvernul ucrainean și separatiștii pro-ruşi la Minsk pe12 februarie. Ca și în cazul primului acord semnat în septembrie 2014, această încetare a focului este puțin probabil să fie de durată existând un dezacord puternic între cele două părți în ceea ce privește viitorul teritorial al țării.
Rezultatul cel mai probabil al acestei încetări a focului este un conflict înghețat care va permite Rusiei să-și exercite mai multă influență în regiunile de est a Ucrainei și presiune sporită asupra guvernului ucrainean, în scopul de a bloca intenţia de Kievului de integrare mai strânsă cu Occidentul. În acest context, lupta este probabil să continue în lunile următoare și acest lucru va împiedica economia ucraineană să recupereze în 2015 pierderile ţi întârzierile, în ciuda faptului că Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat recent un nou program de împrumut pentru Ucraina. Mai mult decât atât, în ultimele zile, guvernul Statelor Unite și liderii europeni au anunțat că vor lua în considerare sancțiuni mai grave împotriva Rusiei în cazul în care încetarea focului nu se menţine. Severitatea sancțiunilor, însă, va depinde de gradul de implicare rusă în Ucraina de Est în următoarele luni. Chiar dacă nu sunt aplicate sancțiuni, situația actuală afectează starea deja fragilă a economiei ruse și se așteaptă ca şi condiții economice să se deterioreze pe parcursul acestui an.
Economiștii de la FocusEconomics estimează că Europa de Est va avea o creştere nesemnificativă de 0,1% în 2015. Prognoza această pentru această lună a fost revizuită şi este în scădere cu 0,2% faţă de cât se prognozase. În cazul în care prognoza se confirmă, aceasta va reprezenta cea mai slabă rata de creștere de când criza financiară globală a lovit regiunea în 2009.
Perspectivele de creştere în Europa de Est vor fi îngreunate de criza nerezolvată din Ucraina, criză care a diminuat încrederea investitorilor şi consumatorilor în întreaga regiune. Scăderea economică din luna martie reprezintă o altă lovitură data prognozei pentru Ucraina si Rusia.
Între timp, economiile din Europa Centrală se așteaptă să beneficieze creştere vizibilă în economiile din zona euro de bază, în special în Franța și Germania. Țări precum Republica Cehă, Polonia și Slovacia, care fac parte din lanțul de producție industrială germană, se așteaptă să primească un impuls şi o îmbunătățire a condițiilor economice din Germania datorită prețurilor la petrol mai mici și relaxarea cantitativă (QE) din programul ECB. Programul QE este de așteptat să ajute la susținerea redresării în întreaga zonă euro.
Pe lângă prognoza negativa asupra economiei Rusiei şi Ucrainei, previziunile au fost revizuite si se estimează o scădere a economiilor celor trei economii baltice. Perspectivele de creștere pentru 6 din cele 14 economii studiate au rămas neschimbate, în timp ce Ungaria, România și Turcia au fost singurele economiile pentru care s-a prevăzut o creștere. În regiune se așteaptă treptată în 2016, cu o rată de creștere a PIB estimat la 2,2%. Continuarea pe focus-economics.com
Despre evolutia conflictului vizionati si
https://youtu.be/ZuQ5EPnSE_4
https://youtu.be/aSgQOzrYSGw
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.