NE CHEAMĂ CARAIMANUL! Busteni- 21-23 mai 2015

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
NE CHEAMĂ CARAIMANUL!

NE CHEAMĂ CARAIMANUL!

Tin sa va impartasesc minunatele impresii ale scriitoarei Maria Sturza Clopotaru de la Festivalul de Creatie Literara pentru Copii si Tineret” Cezar Petrescu”-editia a VI-a- Busteni- 21-23 mai 2015

NE CHEAMĂ CARAIMANUL!

Impresii după a VI-a ediție a Festivalului de creație literară pentru copii și tineret ,,Cezar Petrescu,, organizat de Filiala pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România, 21-23 mai 2015, Bușteni. Ne cheamă Caraimanul! În fiecare an, sub mantia lui protectoare, preț de câteva zile suntem copiii lui. La fel și anul acesta, am fost binecuvântați. Miresme de liliac înflorit, de salcâmi, iasomie și de multe alte flori ale pământului migrau în aerul primăvăratic. Clopotele spărgeau zarea vestind Înălțarea Domnului și sărbătoarea sfinților împărați Constantin și Elena. Oficialitățile orașului Bușteni, elevii și cadrele didatice participau la evenimentele de comemorare ale eroilor neamului. Pe lângă coroanele de flori, somptuoase, micile buchețele colorate de liliac, narcise și lalele, parcă însuflețeau monumentele tăcute de piatră; semn că respectul, recunoștința și iubirea strămoșilor în aceste locuri încă există.

Ei bine, în această atmosferă înălțătoare, de aleasă spiritualitate, am poposit și noi în oraș, cu a șasea ediție a Festivalului de creație literară pentru copii și tineret ,,Cezar Petrescu,, organizat de Filiala pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România, sub conducerea domnului președinte Victor Gh. Stan.
Emoția și bucuria revederii cu elevii și cadrele didactice din Bușteni a fost evidentă. Ca în fiecare an, inimoasa doamnă profesoară Iuliana Ciubuc ne-a întâmpinat cu un zâmbet, la fel de frumos precum superbul buchet de liliac pe care îl avea în mână. Era însoțită, evident, de minunații și talentații copii de la Școala Sanatorială din Bușteni.
Preț de trei zile, am fost oaspeții Centrului de Vizitare „Alexandru Beldie” al Administraţiei Parcului Natural Bucegi, o locație nouă, spațioasă și deosebit de atractivă, atât ca arhitectură cât și prin informațiile importante puse la dispoziția publicului. Aici, copiii invitați să-și prezinte creațiile lor literare (Ștefan Moței, Maria Chiţu-Sinescu, Călina Niță, Magdanela Pință, Cristina Lidia Achim, Andrei Cătălin Barteș, Carmen Rutaru, Aldea Sara, Căpățână Alexandra, Eduard Boian, Teodora Popescu, Bianca Pințoi, Mihnea Mihai, Mihnea Bogdan, Vlad Iulian, Cristina Andreea, Alina Mușat, Marian Zechiu) cât și cei care au venit să-i asculte și să-i încurajeze s-au simțit foarte bine. La fel și scriitorii consacrați invitați la festival (Petru Demetru-Popescu, Eugeniu Nistor, Pavel Lică, Viorel Martin, Petre Crăciun, Elisabeta Iosif, Vasile Groza, Maria Sturdza-Clopotaru, Firiță Carp) care și-au făcut și aici cunoscută opera. Studenta din Chișinău, Diana Enachi și-a lansat și ea volumul de poezii ,,Dor de România,,. A fost un schimb de experiență deosebit de prețios pentru toți. Citez din poezia mea ,,Caraimanul,,: ,,Toți ne-am înfrățit cu poezia/ Într-o atmosferă nălțătoare,/Parcă înfrățit cu poezia/Caraimanul strălucea în soare!,,/ Invitați de către domnul director al Bibliotecii Româno-Franceze, scriitorii mari și mici au avut recitaluri de poezie și proză scurtă. Și aici atmosfera a fost vibrantă. De asemenea, într-una din zile am avut parte și de muzică și dansuri populare din Arefu, județul Argeș, iar în ultima zi, de teatru. Elevii din Vintileasca, județul Vrancea au fost admirabili!
Nucleul festivalului a fost însă concursul. Acesta, organizat pe două secțiuni: clasele V – VIII ,,Mircea Sântimbreanu,, și clasele IX-XII ,,Cezar Petrescu,, a cuprins aproximativ 100 de participanți din toată țara. Conform metodologiei de desfășurare, aceștia au trimis prin corespondență lucrările lor (poezie și proză scurtă). Sub îndrumarea atentă a Președintelui Filialei, domnul Victor Gh. Stan, juriul a fost compus din scriitorii menționați mai sus, din profesori din Bușteni, cât și din reprezentanți ai elevilor. Departajarea a fost foarte grea. În final, au fost acordate câte trei premii și trei mențiuni pentru fiecare secțiune. Eu personal, nu îi voi nominaliza pe cei care au primit diplome, pentru că toți concurenții au fost foarte buni.
Ca membră în juriu, mărturisesc un fapt deosebit de interesant: dacă se știe că la asemenea concursuri participă copii talentați, care stăpânesc bine narațiunea, rima și ritmul, pur si simplu m-a uimit tematica vastă și profundă abordată de către ei. De pe acum constat că acești copii sunt ,,altfel,, , parcă niște „bătrâni înțelepți” precum discipolii zalmoxieni. Sigur, națiunea noastră nu va pieri. Spiritul de libertate este viu. Ei sunt cei care vor purta mai departe steagul dacic. Lupul – acum mărit în astral- ne veghează, ne protejează, nu numai lanțul Carpatic dar și toată ,,Grădina Maicii Domnului,,. Cum să nu avem inspirație, cum să nu fim creativi când suntem atât de binecuvântați de divinitate!
Un alt aspect emoționant l-am trăit și la plecarea din Bușteni. Aruncând o privire pe fereastra mașinii, munții parcă mă urmăreau! Într-o clipă, mi-am reamintit un fragment din poezia ,,Vara,, de George Coșbuc: ,,Priveam fără de ţintă-n sus -/Într-o sălbatică splendoare/Vedeam Ceahlăul la apus,/Departe-n zări albastre dus,/Un uriaş cu fruntea-n soare,/De pază ţării noastre pus.,, Așa îmi părea Caraimanul: ,,Un uriaş cu fruntea-n soare,,! Încă din prima zi, eu le-am citit copiilor poezia ,,Noaptea de sânziene,, unde spun:,,Lăuntric muntele re-nvie/Iar vârfu-i poartă-n Veșnicie!,, și acum, aveam trăirea unui adevăr ezoteric. La Bușteni, în vârful Caraimanului, Dumnezeu și-a pus pecetea, încă de pe vremea Reginei Maria, printr-o cruce uriașă, care, poarcă-i șoptește necontenit sufletului călător, într-un lung ecou: ,,Lumina să-ți fie călăuză!,,

MARIA STURDZA-CLOPOTARU

Text pus la dispoziție prin bunăvoința doamnei profesoare Iulia Ciubuc

NE CHEAMĂ CARAIMANUL! Busteni- 21-23 mai 2015

NE CHEAMĂ CARAIMANUL! Busteni- 21-23 mai 2015

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.