Cum sa eviti problemele de condensare ale acoperisului





Scurgerile de aer din interiorul unei cladiri poarta umiditate, care poate duce la formarea condensului in acoperis. Familiarizeaza-te cu urmatoarele conditii, astfel incat sa poti evita formarea acestuia in instalatia ta. Acoperisurile sunt vulnerabile atunci cand este cald, intrucat aerul interior umed se ridica si vine in contact cu ansamblul rece. Este indicat sa fii atent la semnele de avertizare, precum picaturile, care pot fi observate de obicei la pranz, atunci cand soarele straluceste si temperatura membranei este in crestere. Nu presupune ca picurarea este de la scurgeri.
Zgomote de crapare pot fi auzite, uneori, daca mergi pe acoperis in timpul iernii, ca un strat subtire de gheata care se sparge. In cazul betonului structural si eventual al scandurilor de lemn sau al placajului, picaturile cauzate de umiditate nu pot fi observate. Dar umezeala inghetata poate fi detectata in forma de izolatie spongioasa, indoita sau deformata, sub folie anticondens.
Acorda o atentie sporita acoperisurilor reflectorizante, care sunt proiectate pentru a reduce acumularea de caldura prin utilizarea atat a reflexiei razelor solare, cat si prin emisivitatea termica pentru a ramane reci. Temperaturile constructiilor reci pot creste posibilitatea de formare a condensului, daca aerul cald, umed din interior vine in contact cu ansamblul. Acestea pot include membrane din asfalt, cum ar fi fibra de sticla si bitum modificat; membrane cu un singur strat, cum ar fi TPO, PVC, EPDM, tabla trapezoidala si chiar tigla. O conceptie gresita foarte comuna este ca toate acoperisurile reci sunt albe si contin un singur strat de membrana. Orice material care redirectioneaza razele soarelui si caldura pot fi clasificate drept un acoperis rece, atata timp cat reflexivitatea lor si valorile de emisivitate termice corespund climei.
Masurile de remediere ale problemelor cauzate de umiditate depind de intensitatea de condensare, dar pot ajunge pana la inlocuirea acoperisului. In optiuni mai putin costisitoare, izolatia umeda poate fi inlocuita in zonele afectate si o membrana colorata inchisa poate fi instalata, eventual cu un suport din lana, permitand sistemului sa se incalzeasca un pic. In cazul in care structura poate sustine greutatea adaugata, poti converti acoperisul intr-un ansamblu cu membrana inversata prin simpla adaugare de izolatie din polistiren, material de protectie si piatra de balastru.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.