Pensii mai mici! De ce sunt aşa?





Pensii mai mici! De ce sunt aşa?
În ultimul timp pensiile stabilite pensionarilor pentru limită de vârstă şi vechime integrală sunt mai mici raportate la perioada de cotizare şi venitul brut realizat. Toate contestațiile făcute la casele de pensii au un răspuns categoric. S-a făcut recalcularea şi s-a constatat că totul este în regulă. Informaţiile de mai jos găsite pe site-ul unei case de pensii m-au lămurit:
- Punctajul lunar – se calculează prin raportarea câștigului salarial brut/solda bruta sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul Național de Statistic.
- Punctajul anual – se determina prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv.
Media calculată este între cel mai mare salariu al unui director de multinațională care probabil câștiga 10000 €/lună şi salariul minim pe economie. Normal că şi valoarea punctajului scade în defavoarea pensionarilor. Iată datele publicate de INS pe 06 august 2015, apărut pe site-ul radioiasi.ro
Câştigul salarial mediu brut a fost 2.516 lei în iunie, cu 0,6 la sută mai mare decât în luna precedentă, iar câştigul salarial mediu net a crescut cu 12 lei, pană la 1.818 lei, anunţă Institutul Naţional de Statistică.
Salariul real – eliminând influenţa inflaţiei – a crescut cu 3,8 la sută.
Cel mai mare salariu mediu net s-a înregistrat în domeniul extracției petrolului brut şi a gazelor naturale – 5.019 lei, iar cel mai mic, în domeniul hotelier şi restaurante – 1.032 lei.
Comparativ cu luna iunie 2014, câştigul salarial mediu net a crescut cu aproape 8 puncte procentuale.
Problema cu datele care stau la baza calculului pensiei, deci statisticile de la INS este că trebuie să plătești sume foarte mari pentru un venit de pensionar, casă intri în posesia datelor.
Sigur că şi faptul că demnitarii şi parlamentarii și-au mărit salariile foarte mult ajungând la să le spunem nenesimțite au dus ca marea masă a pensionarilor să pătimească pentru ei. Nu ştiu pe nimeni în afară de angajații primăriei să aibă salariu măcar de 2.516 în oraşul în care locuiesc.
Pe vremea răposatului se raportau producții agricole mai mari decât realitatea pentru ca unii şi alţi să stea în faţă. Acum INS ca şi parlamentul României stabilesc legi pentru exterminarea persoanelor vârstnice care au contribuit la crearea unei economii pe care noii ciocoi au distrus-o. Pentru armată luptă președintele, pentru bugetari prim ministrul Ponta. Pentru pensionari cine luptă. Reducerile de TVA sunt niște gogorițe pentru că prețurile reduse la produsele alimentare ca urmare a scăderii de la 24% la cat a scăzut au devenit zero, comercianții crescând prețurile la loc.
Bugetarii pe lângă salariu mai au și bonuri de masă, tichete de vacanță, cu valori nerușinate, etc. Pensionarii ce mai au? mai au un ajutor de înmormântare, şi ala în pericol. Şi mai au ceva: Legea 217/2015, care îmi interzice dreptul la amintiri.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.