Bulgaria. Reduceri TVA sugerate de Banca Mondială

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Bulgaria. Reduceri TVA sugerate de Banca Mondială

Bulgaria. Reduceri TVA sugerate de Banca Mondială

Banca Mondială a cerut Bulgariei să reducă TVA-ul la medicamente

Banca Mondială a recomandat Bulgariei să reducă taxa pe valoarea adaugată (TVA) percepută la medicamente motivândcă taxa este prea mare și reprezintă o povară  grea asupra pacienților săraci, a anunțat luni ziarul bulgar  Sega .

Recomandarea este inclusă într-un raport care conține liniile directoare pentru reforme în  comercializarea produselor farmaceutice în Bulgaria. Raportul a fost elaborat în cadrul unui acord de servicii de consultanță pe care Banca Mondială l-a semnat cu Bulgaria.

Banca Mondială a concluzionat, că pacienții din Bulgaria plătesc prea mult pentru medicamente şi că mecanismul de plăți prin Casa Națională de Stat pentru Asigurări de Sănătate este ineficient, a mai spus  Sega.

Bulgaria percepe un TVA  de 20% pentru bunuri și servicii, cu excepția serviciilor turistice,unde este perceput un TVA de 9%.

În conformitate raportul  Băncii Mondiale, Bulgaria ar trebui să reducă TVA  de la 20% pentru medicamente, la niveluri similare cu cele din  alte țări din Europa Centrală și de Est, unde  este o rată de 9% chiar mai semnificativă mai mare decât rata percepută pentru medicamente în alte statele membre ale UE, a declarat Sega.

De exemplu, TVA-ul perceput pentru medicamente din Marea Britanie, Irlanda și Malta,  este de 5% în timp ce  în Croația, Cipru, Franța, Ungaria, Lituania și Spania este și mai mic.

 6.3  miliarde de BGN  au fost cheltuiți pentru asistenţa medicală  în Bulgaria, în 2012,  51% fiind fonduri publice, iar restul plătite de pacienții.

Nu numai ca  medicamentele au o pondere disproporționată în costurile totale de asistenta medicala în Bulgaria (38% față de o medie UE de aproximativ 25%), dar pacienții plătesc pentru ele,  circa 81% din costul total al  medicamentelor prescrise a mai spus Sega , citând concluziile din raportul Băncii Mondiale. sursa Novinite.com 

La bulgari Banca Mondială intervine pentru reducerea TVA la noi dimpotrivă FMI ne obstrucționează când este vorba de o așa măsură.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte