Deutsche Welle despre comuniști și legionari

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Deutsche Welle despre comuniști și legionari 18 Dec 1940, Romania --- Romanian Fascist

Deutsche Welle despre comuniști și legionari 18 Dec 1940, Romania — Romanian Fascist

Deutsche Welle despre comuniști și legionari

Articolul Despre comuniști și legionari  apărut în ediția în limba română a  Deutsche Welle începe cu p cugetare foarte pertinentă : “Interdicțiile ar trebui să rămână mereu o excepție și să nu ducă, încetul cu încetul, la o deprindere menită să instaureze, pe nesimțite, o nouă intoleranță”. Articolul face referire la legea 217/2015.

În articolul amintit se face referire la filmul lui Nicolae Caranfil “Mai aproape de lună“. 

«Și acum problema: e oare admisibil un film care să-i umanizeze pe pionierii Revoluției, pe acei agenți ai schimbării radicale care nu s-au disociat niciodată de cele mai criminale consecințe ale propriei gândiri? Nae Caranfil ne-a arătat că un asemenea film e posibil dacă o faci cu umor și inteligență. Totuși filmul nu s-a bucurat de prea mare succes în România și asta din cauza unui obstacol psihologic: vorbim de anii Canalului, ai Piteștiului, ai Sighetului, ai Gherlei șamd, de anii exproprierilor, a excluderilor și epurărilor. O eventuală lege rigidă privind interdicția de a vorbi empatic despre protagoniștii revoluției comuniste ar duce de-a dreptul la interzicerea filmului în România. »

Deutsche Welle despre comuniști și legionari

Iată că un site al unei ţări cu un trecut condamnat de tribunale (Tribunalul de la Nürnberg) atrag atenţia guvernanţilor romani de efectul de bumerang pe care îl poate avea legea. Iată ce mai spun cei de la  Deutsche Welle  :

«O aplicare excesivă și resentimentară ar avea efecte nefirești cum ar fi cenzurarea referințelor pozitive la intelectuali din specia unui Mircea Vulcănescu sau Constantin Noica. Ba poate, dacă ar fi interpretată (legile sunt întotdeauna interpretabile) în cea mai extensivă formă cu putință, ar așeza sub juridicția ei o carte cum ar fi, bunăoară ”Noica și mișcarea legionară” a lui Sorin Lavric, lucrare criticată asiduu la vremea apariției sale pentru spiritul empatic cu care va fi însoțit biografia politică a filosofului….. atâta vreme cât se poate discerne între atașamentul ”de familie” și angajamentul moral propriu-zis, nimic nu ar trebui plasat sub o formă sau alta de interdicție. Legea în discuție a fost deja promulgată, dar e de dorit ca ea să fie interpretată de aici înainte cu calm, discernământ și măsură, căci altfel va instaura o ambianță de intoleranță și – așa cum se poate vedea din polemica acestor zile – ar putea să inspire tot mai multe interdicții de semn diferit»

Concluzia este că această lege trebuie retrasă chiar dacă a fost dată la comanda Ambasadei Americane, ar trebui să nu se instituie din nou teroarea anilor ’50. Poate legea a fost impusă dar pentru ce mai avem guvern, pentru ce mai avem parlament care le numim românești?

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte