Sfaturi pentru prelungirea duratei de viata a franelor camioanelor

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr

Este nevoie de numeroase cunostinte, calificare si experienta pentru a gestiona un camion in conditii de siguranta. Exista, de asemenea, strategii pe care soferii le pot folosi pentru a ajuta la prelungirea duratei de viata a componentelor camioanelor lor. O modalitate prin care acestia pot face acest lucru este prin utilizarea de tehnici de franare inteligente:

Utilizeaza retrogradarea, nu franele, pentru a incetini

Cel mai bun mod de a limita uzura franelor este destul de simplu: le folosesti mai putin. Soferii experimentati si calificati stiu ca retrogradarea (schimbarea vitezelor intr-o treapta inferioara) este o abilitate importanta in acest sens. Nu numai ca va asigura o mai buna focalizare in timpul conducerii (deoarece soferul este constant angajat in anticiparea si ajustarea pentru nevoile ivite din schimbarea drumului), ci va reduce, de asemenea, uzura franelor prin utilizarea transmisiei camionului pentru a incetini viteza autovehiculului. Astfel, franele sunt necesare doar la sfarsitul procesului de oprire, reducand frecarea si prelungind durata de viata a acestora.

Cunoaste ruta

Datorita calatoriei regulate pe aceleasi rute, soferii pot ajunge sa cunoasca locurile unde acestia pot merge in siguranta la o viteza mai mare si unde este important sa conduca la o viteza redusa. Cunoasterea drumurilor si conducand conform conditiilor acestora va ajuta la imbunatatirea economiei de combustibil si va reduce necesitatea de a incetini brusc. Acest lucru este benefic pentru longevitatea vehiculelor si pieselor camioanelor, precum si pentru siguranta generala.

Atentie si anticipare

Chiar si atunci cand nu sunt familiarizati cu zona, soferii pot culege in continuare beneficiile prezentate la punctul precedent prin condusul atent si prin utilizarea indiciilor de pe drum pentru a anticipa ceea ce se afla inainte. Soferii de camioane au un avantaj fata de alti soferi, datorita inaltimii mai mari la care se afla, iar, in plus, acestia pot instala un GPS camion pentru a gasi cu usurinta ruta.

Formare suplimentara

Multe companii ofera instruire pentru soferii care par sa uzeze franele intr-un ritm deosebit de rapid. Acest lucru prezinta beneficii atat pentru soferi, care invata tehnici de conducere mai eficiente, cat si pentru companii, deoarece acestea pot reduce costurile de inlocuire mai frecventa a franelor.

Reducerea uzurii componentelor camioanelor este importanta, dar nu atat de importanta incat sa merite compromiterea sigurantei. Soferii sunt incurajati sa faca uz de strategii solide pentru imbunatatirea performantei, dar siguranta, si nu costurile ar trebui sa fie intotdeauna pe primul loc.

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sari la bara de unelte