Cum sa-ti cresti productia de afini si cand trebuie sa tunzi arbustii





Daca esti interesat de o afacere profitabila in agricultura cu afini, mai mult ca sigur ca te-ai documentat pana acum despre tot ce tine de acest tip de investitie. E mai bine sa urmezi exemplul altor intreprinzatori din domeniu si sa incepi printr-un proiect cu fonduri europene nerambursabile. Cu ajutorul acestor fonduri, poti sa cumperi butasi de afin certificati, de care ai nevoie, de la pepiniera Olunden din Maramures. Astfel, iti asiguri un start in forta pentru afacere si ai mai multe sanse de reusita.
In acest articol iti voi arata ce importanta are tunderea arbustilor de afin, pentru ca productia sa creasca semnificativ. Arbustii de afin nu sunt prea pretentiosi, ba din contra, sunt usor de intretinut. Unele tipuri se transforma pur si simplu in garduri vii, cu flori si parfum delicat primavara, care prind o culoare caramiziu-rosiatica, atunci cand se lasa toamna. Notiunea de baza pe care trebuie sa ti-o insusesti in acest tip de afacere este ca vei avea succes doar daca plantezi soiurile potrivite de afin, in locul potrivit.
Exista numeroase soiuri de afin, de la cele verticale, timpurii si cele cu productivitate ridicata pana la cele mici, tarzii si cu productivitate medie. La Olunden gasesti toata gama de soiuri, de la Hannah’s Choice, Earlyblue, Spartan si pana la Chandler, Legacy si Elliot sau altele.
Clima este unul dintre aspectele de care trebuie sa tii cont. Nu toate soiurile fac fata aceluiasi tip de clima, unele au nevoie de o trecere treptata la frig pentru a da o productie ridicata sau invers, iar altele prefera o zona de munte racoroasa. Afinele cresc intr-o veselie in zonele insorite sau partial umbrite dar totusi, cea mai mare productie reiese in urma plantarii arbustilor in zonele insorite, pe parcursul intregului an. Cu toate acestea, trebuie sa ai grija ca radacinile superficiale sa aiba acces in permanenta la umiditate iar solul sa fie destul de acid.
Afinele adora un sol cu pH intre 4 si 5,5, deci un sol acid. Nu e indicat ca aciditatea solului sa depaseasca aceste valori iar daca se intampla, trebuie sa o scazi, prin diferite solutii: amestecarea solului cu sulf, cu humus sau muschi de turba. Cu toate acestea, va trebui sa testezi aciditatea la doi sau trei ani, pentru ca plantele sa se dezvolte armonios in conditii perfecte.
Poti creste sezonul de recoltare, plantand mai multe soiuri de afine. Acest lucru te ajuta si la o polenizare ecologica, care va duce la fructe mai mari si mai bogate in substante nutritive.
Sfatul final: tunderea revigoreaza tufa de afin si creste dimensiunea si calitatea fructelor. Cel mai bun moment pentru a tunde arbustii este iarna sau la sfarsitul perioadei latente, reci. Pentru soiurile pitice, nu iti recomand sa le tunzi pe toate o data, deoarece iti ia destul de mult timp sa creasca. Tunderea afinilor de soi inalt se face cam la 3 ani de la plantare si, in general, este indicat sa tunzi intai plantele mai vechi. Taie arbustii in jos, la pamant sau pe lateral. Indeparteaza ramurile bolnave, rupte sau uscate, pentru a lasa tufisul sa respire.
Ce mai stai pe ganduri? Urmareste sfaturile de mai sus si bucura-te de o productie uriasa de afine!
S.C. Renard Olunden S.R.L.
FINTEUSU MARE NR.59/A SOMCUTA MARE, ROMANIA 437341
Phone:0740.393.238
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.