Juratul, (Il sorteggio), film 2010

0
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblr
Tonino Barone (Giuseppe Fiorello)

Tonino Barone (Giuseppe Fiorello) foto Cinemagia

Juratul, (Il sorteggio), film 2010

Aseară am urmărit la TV filmul “Juratul” în italiană “Il sorteggio”, film plin de încărcătură emoțională puternică.

Pe scurt este vorba de o acţiune ce se petrece în  1977. Tonino, muncitor la fabrica Fiat, un om simplu care n-are nicio legătură cu lumea politică, este ales jurat în procesul membrilor organizației teroriste Brigăzile Roşii. Iniţial entuziasmat de convocare, Tonino îşi dă treptat seama că misiunea sa este una foarte dificilă, iar povara răspunderii îi provoacă o adevărată criză morală.

Filmul prezintă povestea lui  Tonino Barone (Giuseppe Fiorello) , un muncitor la  Fiat-Mirafiori,  pasionat de  tango și departe de de vicisitudinile politicii. Într-o zi Tonino este desemnat ca jurat la un proces al unor membri ai  Brigăzilor Roșii. Pe moment Tonino nu realizează  situația,  salutând apelul cu entuziasm, văzându-l ca un mod de a scăpa de la  fabrică. De îndată ce își dă seama de realitate, este copleșit de povara  responsabilității  acestei sarcini, mai ales când devine terorizat de diferite acte de intimidare din partea organizației teroriste. Cu toate acestea, la o întâlnire a juraţilor cu magsitratul el reproşează unui avocat: “Eu sunt un muncitor şi am fost chemat să îmi fac datoria de cetăţean! Nu-mi este frică!  Dvstră de ce vă este teamă?”

Între timp, relația sa de dragoste cu prietena lui Anna, suferă. Conștient de riscul la care se supune prin  apariția sa ca jurat în proces,  a decis să o părăsească pe Anna, chiar înainte de nuntă. Între îndoieli, temeri și chinuri, la sfârșit Tonino își asumă responsabilitatea pentru selecția făcută, acceptând sarcina de jurat, chiar și în climatul dificil al timpului, în timp ce alții au renunțat de  frică. Văzând motivul real pentru a care dorit să se despartă de ea,  Anna revine la Tonino şi aceștia se căsătoresc.

Juratul, (Il sorteggio), film 2010

Un alt moment emoționant este cel al discuției lui Tonino cu un alt jurat. Acesta era un bătrân care trecuse prin război şi luptase de partea fasciștilor italieni. Omul, juratul cel bătrân, se întreba când era pe front: “De ce trag eu în oamenii aceștia care nu mi-au făcut nimic? Au fost vremuri grele şi am tăcut. Eram tânăr! Acum am considerat că este mai bine să nu tac și să lupt”  Aceste cuvinte ale bătrânului au fost inspirate de atitudinea tânărului Tonino.

Poate dacă nu ar fi fost acel bătrân care să spună că regretă că a tăcut când trebuia să vorbească şi acum a decis să nu mai tacă, aş fi trecut filmul în categoria unei drame emoționante. Această atitudine mă face să mă gândesc la noi românii în vârstă care am tăcut în comunism iar acum ne facem complici prin tăcere la actuala situaţie când at trebui să fim alături de tineri pentru a schimba ceva!

Juratul, (Il sorteggio), film 2010

Comments

comments

loading...
Share.

About Author

https://www.ziarulluiipu.ro

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.