1 decembrie 2015 la Oltenița
Astăzi s-a sărbătorit ziua de 1 Decembrie! Pentru unii Ziua Reîntregirii Patriei, 1 Decembrie 1918, pentru alții pur și simplu Ziua Națională a României, stabilită prin Constituție. Fiecare a simțit-o așa cum a fost pentru el.
Pentru mine a fost o zi destul de sumbră, în Oltenița. Au defilat cele mai vechi şi găunoase relicve comuniste, să mă ierte nea Paul Amu că i-am spus așa!
Olteniţenii, mai mult săraci decât bogați au spus vrute şi nevrute. Asta este viața, iar ranchiuna şi nerecunoașterea păcatelor tinereți naște monștri actuali ai abuzului de putere! Cu toată sărăcia marei mase a locuitorilor am văzut și mașini de lux.
Ce m-a indignat a fost faptul că la “servitul fasolei tradiționale”¹, de data asta cheală, adică fără ciolan poate din cauza postului, au acirat și câțiva oameni foarte înstăriți. Acesta nu ar fi fost un păcat care să deranjeze. Prin gestul lor de a veni în față şi a lua cate o porție de fasole, fără a sta la rând, mi s-a părut o mare insultă adusă celor care stăteau ordonat şi așteptau înfometați acea porție de fasole.
Ziua de 1 decembrie 2015 care a marcat 97 de ani, de când prin hotărârea Marii Adunări Naționale întrunită la Alba Iulia se înfăptuia statul național unitar român. 1 Decembrie 1918 a fost momentul hotărâtor în istoria neamului nostru când țara noastră și-a reîntregit granițele și s-a îndeplinit dorința românilor de a trăi liberi și uniți.
Despre Ziua Unirii a vorbit părintele protopop Marian Necula, necunoscându-se exact motivele pentru care nu a fost invitat un profesor de istorie care să redea profesionist evenimentele de la 1 Decembrie 1918, în legătură directă cu realitatea zilelor noastre. Din păcate foarte puţini au ştiut adevărata însemnătate a zilei.
Sărbătoarea a fost lipsită de prezența armatei la defilare; „Prin ordin al ministrului este interzisă participarea jandarmilor, reprezentanților ISU, că este interzisă participarea la parade militare, trebuie doar să asigure ordine și pază în această perioadă. Parada militară nu va mai avea loc. S-a organizat totul în amănunt, îmi pare rău că nu se va mai face” spunea domnul Vasile Axinte, viceprimarul municipiului Pașcani. Fara parada militara de 1 Decembrie la Timisoara , Parada de 1 Decembrie a fost anulată la Pașcani. Intră să vezi programul final al manifestărilor dedicate acestei zile
¹O găselniță a PRO TV tinde să devină un obicei de durată Deci, nici vorbă de tradiție! Mai ales că în perioada asta de post, de dezlegări la ciolan şi țuică fiartă n-a auzit nimeni! Unde mai pui că ciolanul afumat şi fiert n-a fost şi n-o să fie niciodată o mâncare pur românească……….
Cum fasolea cu ciolan nu-i greu de făcut, e delicioasă, ieftină, de sezon şi fiind un produs care este mai gustos când e gătit în cantități mari, mai ales așa cum știu să-l facă bucătarii militari, la cazan, a devenit un obicei care tinde să devină o datină. Dacă are cineva vreo dovadă că ciolanul cu fasole a fost o tradiție de 1 Decembrie, mai veche de 11 ani, să producă o dovadă ori să tacă pe vecie! evz.ro.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.