Motoare, defectiuni și reparaţii turbosuflante






Motoare defectiuni și reparaţii turbosuflante
Motoare defectiuni și reparaţii turbosuflante
Îmi amintesc când încă lucram într-un şantier naval şi uneori trebuia să înlocuim turbosuflantele de la câte un motor, pentru a le trimite apoi la reparaţii. La motoarele de pe nave (este poveste de peste 25 de ani), nu trimeteam pentru reparatii turbosuflante in Bucuresti. Trebuia respectat un anume protocol şi le trimeteam în altă parte în ţară, sau chiar pentru unele motoare chiar în ţara de origine a acestora. Atunci am învăţat că turbosuflanta este o piesă gingaşă în ciuda greutăţii ei mari pe care o are câteodată.
Aşa am aflat că pentru a executa reparatii turbosuflante sunt necesare scule şi dispozitive de înaltă precizie dar şi personal supercalificat. Când constaţi defectiuni turbosuflante cel mai indicat este ca să o trimiţi la o unitate specializată pentru reparatii turbosuflante pentru că numai specialiştii au piesele şi utilajele necesare pentru a repara defectiuni turbosuflante
De fapt ce este Turbosuflanta ? Turbosuflanta, sau grupul de turbo‒supra‒alimentare, la motoare cu ardere internă este un agregat compus din două turbine pe un ax comun; una pentru angrenare, angrenată de gazele de evacuare și una (suflanta) pentru comprimarea aerului în motor spre cilindru, în acest fel îmbunătățindu-se arderea şi mărindu-se puterea motorului.
Ca să poţi diagnostica, deci găsi defectiuni turbosuflante este necesar să ai şi o anume experiență, o ureche formată. Cu cât defecțiunea este depistată mai din timp cu atât este mai uşor de reparat.
Defecțiuni ale turbosuflantei pot fi cauzate de viteze excesive, de corpuri străine căzute în ea, de temperaturi înalte, de un sistem de ungere deficitar etc.
Totuşi şi fără a fi defectă o turbosuflantă trebuie supusă reviziei periodice. Dacă observaţi scăderi în performanţa motorului sau în consumul său verificaţi sau înlocuiţi filtrul de aer, verificaţi alimentarea cu combustibil, sistemul de evacuare a gazelor, atunci încercaţi să verificaţi şi turbosuflanta.
Cum se repară o turbosuflantă pentru un motor auto? Iată pe scurt etapele:
1. inspecţia vizuală la aducerea în service
2. se dezasamblează turbosuflanta după care se inspectează piesele din interior şi se comunică ce piese trebuie înlocuite şi cât costă
3. Se curăţă piesele în detaliu iar cele defecte sunt înlocuite cu altele noi
4. Piesele vor fi reasamblate într-o cameră curată
5. Turbosuflanta este testată computerizat la viteze mai mari decât cele normale de lucru. Orice aberație este corectata pana când se atinge un echilibru foarte înalt ceea ce va asigura o funcționare optimă o dată remontată pe mașină.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.