Notiuni de baza despre sistemele de aer conditionat





Notiuni de baza despre sistemele de aer conditionat

Notiuni de baza despre sistemele de aer conditionat
Notiuni de baza despre sistemele de aer conditionat. HVAC inseamna incalzire, ventilatie si aer conditionat (Heating, Ventilation, Air Conditioning). Obiectivul unui astfel de sistem este de a controla temperatura aerului, alaturi de controlul umiditatii, filtrarea aerului etc. In acest articol vom discuta despre cateva lucruri de baza, pe care orice proprietar al unui astfel de sistem ar trebui sa le cunoasca.
Necesitatile de baza ale unui sistem de aer conditionat
Obiectivul aparatului AC este de a controla temperatura aerului din interiorul spatiului desemnat, alaturi de controlarea umiditatii, filtrarea aerului si izolarea particulelor aero-purtate, furnizarea de aer proaspat din exterior pentru a controla nivelul de oxigen si de dioxid de carbon din interior si, in cele din urma, controlul miscarii curentilor de aer. Toti acesti factori formeaza un sistem aer conditionat eficient.
Aerul conditionat s-a dezvoltat pe parcursul anilor, ajungand de la capacitarea initiala de racire a unui spatiu, la controlul efectiv al tuturor parametrilor de mai sus. Sistemele HVAC isi incep istoria in 1851, atunci cand Doctorului John Gorrie i-a fost acordat un brevet in SUA pentru o masina frigorifica. Desi refrigerarea in acea perioada echivala cu preocuparea pentru conservarea carnii congelate pentru transport si totodata se urmarea realizarea unui stoc de gheata, treptat a devenit popular si conceptul de racire pentru confort. In 1902, New York Stock Exchange a fost una dintre primele cladiri din lume care a beneficiat de un sistem de aer conditionat, bineinteles rudimentar la acea vreme.
Sistemele AC variaza de la unitati simple pentru fereastra sau tip split, unde racirea, filtrarea si dezumidificarea se fac la niveluri minime, pana la sisteme complicate de aer conditionat duct , care sunt in general utilizate in instalatii industriale, nave, muzee si cladiri cu sisteme centralizate.
Procesele sistemelor HVAC
Procesele prin care se mentine un control eficient al parametrilor intr-un spatiu cu o unitate de aer conditionat sunt urmatoarele:
- Incalzire: Pentru a mari temperatura, se va recurge la adaugarea de energie termica.
- Racire: Pentru a scadea temperatura, se are in vedere eliminarea energiei termice dintr-un spatiu.
- Umidificare: Procesul de crestere a umiditatii relative a unui spatiu se realizeaza prin adaugarea de vapori de apa sau abur.
- Dezumidificare: Acest proces se refera la actiunea de a scoate vaporii de apa sau de eliminare a umiditatii dintr-un spatiu.
- Curatare: Procesul de eliminare a prafului, polenului, fumului si contaminantilor din aerul din interiorul spatiului.
- Ventilatia: Procesul de adaugare de aer din exterior pentru a improspata aerul si a mentine raportul echilibrat al gazelor in interior.
- Miscarea aerului: Este necesar controlul miscarii aerului furnizat, pentru ca locuitorii spatiului sa nu resimta nici un fel de disconfort.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.